IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна потвърди готовността си да плаща временна цена за руския газ

ЕК ще предложи Киев и Москва да подпишат временно газово споразумение като стъпка за решаване на продължителния спор за цените

16:15 | 23.09.14 г. 4
Украйна потвърди готовността си да плаща временна цена за руския газ

Украйна е готова да се съгласи на преходна пазарна цена на руския природен газ, съобщи днес на пресконференция след 12-ата среща на Съвета на министрите на Европейската енергийна общност украинският министър на енергетиката Юрий Продан, цитиран от ИТАР-ТАСС.

След това Киев и Москва могат да се съсредоточат върху обсъждането на другите проблеми, допълва Продан, предава БТА.

Правим опити да намерим решение, посочи Продан в отговор на въпрос какво се очаква от предстоящите на 26 септември тристранни газови преговори между Русия, Украйна и ЕС в Берлин.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер отбеляза, че общата цел е да се намери преходно решение за зимния период до април. Идеята е да се намери прагматично решение Украйна да получи няколко милиарда кубични метра газ на временна цена, а след това да се дочака решението на арбитражния съд в Стокхолм, уточни той.

Йотингер допълни, че вече има предложения за евентуална преходна цена, които ще бъдат представени на Русия на срещата в петък.

Йотингер, цитиран от Ройтерс, обяви, че Европейската комисия ще предложи Русия и Украйна да подпишат временно газово споразумение в Берлин като стъпка към решаване на продължителния си спор за цените.

Междувременно на днешното заседание на правителството в Киев премиерът Арсений Яценюк обяви, че Украйна няма да оттегли иска си срещу Газпром в Арбитражния съд в Стокхолм, съобщава ИТАР-ТАСС. Украинската страна настоява за установяването на пазарна цена на руския газ, заради споровете за която Русия спря доставките на синьо гориво за страната. Москва заведе ответен иск в Арбитражния съд в Стокхолм.

Яценюк потвърди, че Киев е готов на първо време да плаща междинна цена.

Киев вече отправи такова предложение към Москва - за периода, през който се разглеждат взаимните искове в Арбитражния съд, да се установи компромисна цена на руския природен газ.

По-късно Украйна предложи и две тарифи за руския газ – зимна и лятна, като идеята е на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И аз вчера в Балкан Стар им предложих една междинна, компромисна цена от 10 000 лв. за една G-класа, ама един сънародник на Йотингер ми се смя дълго на идеята. Предложих зимна цена от 15 000 лв. и лятна цена от 5 000 лв., и да я каида я купувам само за лятото, а зимата да им я връщам, ама пак ми се смяха! Казаха, че клиентът определя цените само в приказките. Чудя се защо тогава Йотингер помага на Яйценюк да налага на продавача на какви цени ще купува газ...??? Или Украйна вече е в приказната реалност на евроатлантическата общност, където моето си е мое, а чуждото си е наше... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
*** от Киев обаче не смятат че трябва да си плащат дълговетеТака ги учат от Брюксел и ВашингтонНо номерът няма да мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
*** от Киев обаче не смятат че трябва да си плащат дълговетеТака ги учат от Брюксел и ВашингтонНо номерът няма да мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Украинските *** като измръзнат здраво тази зима и се накрадат на европейски газ, ще клекнат рано напролет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още