IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер не подкрепя санкции срещу газовия сектор на Русия

Еврокомисията повтори, че ако Русия официално поиска изключването на "Южен поток" от енергийното законодателство на ЕС, може да се водят дискусии

15:40 | 23.09.14 г.
Йотингер не подкрепя санкции срещу газовия сектор на Русия

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер не подкрепя санкции срещу газовия сектор на Русия, съобщава ИТАР-ТАСС.

Информационната агенция цитира изказване на Йотингер на 12-то заседание на страните от Европейската енергийна общност.

Еврокомисарят подчертава, че според него трябва да се избегнат санкции срещу газовия сектор на Русия. "Всекидневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния сектор като цяло не трябва да бъдат политически инструмент", коментира той.

Йотингер допълва, че ЕС очаква постигането на компромис с Русия и се стреми да получи руски газ в достатъчно количество и на пазарни цени.

Междувременно говорителят на Йотингер - Марлене Холцнер, отново посочи, че ако руската страна поиска допускането на изключение от европейското законодателство за проекта „Южен поток“, Еврокомисията е готова да го обсъди, съобщава БТА.

Подобна позиция Еврокомисията изрази и вчера, като някои медии я интерпретираха като заявена готовност за отстъпки пред Русия.

Холцнер допълни, че все още в Брюксел няма официално искане за допускането на изключение от Третия енергиен пакет за този проект.

Тази седмица ще се състои и поредната тристранна среща между представители на Европейския съюз (ЕС), Русия и Украйна за цената на руския газ за Киев. По думите на Холцнер нищо не би могло да възпрепятства представителите на Москва да поставят този въпрос на срещата.

„Запознати сме със заглавията в медиите, според които допускаме изключение - не, просто това може да бъде въпрос от предстоящата среща“, поясни тя. „Може да обменим мнения и това е всичко, което може да се случи“, добави говорителят.

„Продължаваме да проучваме двустранните споразумения по този проект, това също може да бъде обсъдено, ако темата бъде поставена на срещата“, заяви още Холцнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още