IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подава молба за членство в ЕС до 2020 г.

Страната обмисля временно затваряне на границата си с Русия, обяви президентът Петро Порошенко

13:13 | 25.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украйна вижда бъдещето си в ЕС.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Украйна вижда бъдещето си в ЕС. Снимка: Ройтерс

Украйна възнамерява да подаде кандидатура за членство в Европейския съюз до 2020 г., заяви президентът на страната Петро Порошенко в четвъртък, цитиран от пресслужбата на президентството в Киев.

Порошенко възнамерява да представи програма за реформи, която ще позволи на страната „да подаде молба за членство в Европейския съюз през идните шест години", заяви Порошенко. 

В същото време Украйна обвини Русия в „продължаваща намеса“ във вътрешните ѝ работи и затова проверява възможността за временно затваряне на границата си със съседната държава. Президентът Порошенко призова кабинета в четвъртък да издаде указ, с който да се даде правна възможност за затваряне на границите.

В публикуваното от пресслужбата на президента изявление се призовава правителството да "изясни въпроса за временно затваряне на граничните пунктове на границата с Русия за автомобили, пешеходци, както и за трафика на плавателни съдове".

След неотдавнашните положителни развития по отношение на кризата в Украйна правителството в Киев поиска по-рано от Запада да не разхлабва санкциите срещу Русия. Отмяна на санкциите следва да има едва тогава, когато Украйна възстанови контрола над цялата си територия - дори и над Крим, каза в сряда вечерта (местно време) пред Общото събрание на ООН премиерът Арсений Яценюк. 

Неговата страна знае „какво значи тероризмът", каза Яценюк. Той призова Русия към „реални разговори, преговори за мир" и призова Москва да изтегли войските си от източна Украйна. Русия продължава да отрича обвиненията от страна на Украйна и Запада, според които руската армия провежда акция в района на Донецк и Луганск.

Неколкомесечните битки между проруските сепаратисти и правителствените войници в източната част на Украйна бяха една от основните теми на изказванията пред Общото събрание на ООН. Нито руският президент Владимир Путин, нито президентът на Украйна Петро Порошенко са присъствали на срещата на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Интересно как ще контролират нещо което нямат. Една трета от бившата граница между двете страни сега се управлява от ДНР и ЛНРили както вече се наричат двете републики Новорусия!съвсем скоро членовете на хунтата в Киев ще бъдат съдени като военни престъпници след ката наблюдателите на ОССЕ потвърдиха разкриването на три масови гроба с телата на стотици избити жени , деца и мъже от Националната гвардия на Украйна, а тя не е частна военна организация и се подчинява директно на заповедите на правителството и на главнокомандващия П А Порашенко - президент на Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Achtung
преди 9 години
Те до 12 месеца са фалирали, а като дойде големия глад, не се знае кое на къде. Ако до 2020 все пак стегнат бакиите и подадат молба за членство, след 10 годишен преговорен период ще влязат 2030 и с оглед на ниското ново към 2040 може и да стигнат нивото на което сме сега :) Жална им майка на сега раждащите се украинци............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
много добре, да ги пусне Путину кат толкова дават зор, после и те ше доат на нашия хал и ше получават газ на петорни цени кат нас, а мазните англичани 5 пъти по малко, да им блокира стоките и Украинците да ги продават в EC. Байдън да дое със сино си, да ги надупчи едно убаво за Шистак, даже после и водица ше тряя да внасят, нищо бе кво после хубави Украйнки бол поне без визи насам натам - от жени няма се оплачем, те поне тва имат кат нямат мозък поне красиви жени имат ... те ше спасят страната от глад ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още