IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри създаването на най-голямата бананова компания в света

След сливането си американската Chiquita Brands и ирландската Fyffes ще държат 14% от пазара на плодовете, оценяван на 7 млрд. долара

09:40 | 04.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри създаването на най-голямата бананова компания в света. Американската Chiquita Brands и ирландската Fyffes получиха зелена светлина от регулаторните органи на Европейския съюз за сливането си в размер на 526 млн. долара, предава Ройтерс.

Новият производител и търговец на банани ще държи 14% от пазара на плодовете, оценяван на 7 млрд. долара, и ще притежава повече влияние сред търговците. Според ЕК сделката няма да повлияе негативно на потребителите или на супермаркетите, предлагащи банани със собствени брандове, но е налице риск конкурентните компании да пострадат заради доставчиците.

За да разсее това съмнение, ЕК обяснява, че Chiquita Brands и Fyffes трябва да се въздържат от сключването на ексклузивни сделки с доставчиците и да не им предоставят стимули, за да спрат да работят с конкурентните дружества.

От двете компании поясняват, че залогът за доставките, който е с валидност 10 години, няма да се отрази на икономическата стойност на сделката или на синергията между тях.

Миналата седмица Fyffes се съгласи да увеличи дела на Chiquita от новата компания, за да парира съвместната конкурентна оферта на бразилския производител на сокове Grupo Cutrale и на банковата и инвестиционна група Safra Group на стойност 611 млн. долара.

Chiquita отложи гласуването на промяната на акционерното участие за 3 октомври от 17 септември заради преговорите с конкурентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още