fallback

Бузек: Интересът на ЕС към "Южен поток" е много нисък

Вносът на втечнен газ от Катар е сред възможностите за диверсификация на доставките на природен газ

18:17 | 06.10.14 г. 12

Интересът на Европейския съюз към проекта „Южен поток“ е много нисък, коментира пред телевизия Bulgaria on Air председателят на комисията по енергетика в Европейския парламент Йежи Бузек.

За него договорите между „Газпром“ и европейски компании, както и двустранните междуправителствени споразумения с държавите от общността не са валидни и трябва да се предоговорят. Тези документи не отговарят на европейското законодателство, допълни още Бузек.

Припомняме, че България е една от страните от ЕС, през чиято територия ще минават тръбите на „Южен поток“. Проектът обаче е замразен, докато тече проверка дали сключените договори за изграждането на съоръжението не противоречат с европейските практики за провеждането на търгове за избор на изпълнител.

Брюксел реално не може да спре строителството на газопровода, но пък може да откаже да въведе в експлоатация съоръжението, тъй като то не изпълнява законодателството в областта на енергетиката.

Решението на проблема с газовата зависимост на Европа от Русия е в постигането на повече независимост при доставките на синьо гориво, коментира Йежи Бузек. Един от вариантите е внос на втечнен газ.

„Възниква въпросът кой има интерес от газова криза? Русия ли – да задържа газа, или Европа да получава газ? Ние имаме определени резерви. Имаме възможности да доставяме газ от Катар например. Ние можем да постигнем много по-голяма независимост при доставките на газ за Европа. Русия просто използва синьото гориво като оръжие срещу Европа”, коментира Бузек.

За България обаче вносът на втечнен газ все още не е вариант, тъй като страната няма приемащ терминал. Такъв не може да бъде изграден в Черно море, заради ограниченията на Босфора. От друга страна обаче има проект за изграждане на терминал за втечнен газ на брега на Егейско море, в който да участва и България. 

Целия материал може да видите на сайта на Bulgaria on Air.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още