IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия най-после ще има правителство

Шарл Мишел ще е първият френскоговорящ либерален премиер на страната в последните 75 години

14:41 | 08.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След пет месеца на тежки преговори Белгия най-накрая ще има ново правителство. Новата дясноцентристка коалиция излъчи за премиер френскоговорящия либерал Шарл Мишел, предава Financial Times.

Четирипартийната коалиция ще се състои от дясноцентристката фламандска партия CD&V, фламандските сепаратисти от N-VA, както и либералите от Open VLD и MR на Мишел, която ще е единствената франкофонска партия в кабинета.

Новото правителство ще има за задача да балансира бюджета на Белгия и да реформира икономиката. Надхвърляйки 100% от БВП, нетният дълг на Белгия е сред най-високите в еврозоната.

38-годишният Мишел ще стане най-младият министър-председател на Белгия от 1840 г. насам. Крис Петерс, който водеше преговорите от името на дясноцентристката CD&V, отхвърли през миналия месец възможността да стане премиер в замяна на отстъпване на еврокомисарската кандидатура на страната. Вместо това Шарл Мишел ще стане първият френскоговорящ либерален премиер на Белгия в последните 75 години.

Една от първите задачи на предстоящото белгийско правителство ще бъде представянето на бюджета на страната пред Европейската комисия следващата сряда. По-рано кабинетът в Брюксел се бе насочил към балансиран бюджет до 2016 г., но Мишел заяви, че тази цел няма да бъде постигната до 2018 г.

Сред първите обявени мерки е планът за увеличаване на възрастта за пенсиониране в Белгия от 65 на 67 години, което предизвика протести от страна на социалистическите партии и синдикалните организации.

Шарл Мишел ще положи клетва като министър-председател в събота на специална церемония в Белгийския кралски дворец.

Преговорите приключиха във вторник вечер след дълга 28-часова сесия, с което се сложи край на политическата безизходица от федералните избори в края на май насам. Поради политически разногласия преди това страната не разполагаше с правителство в рамките на 541 дни, което и в момента остава световен рекорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още