IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските железници закриват 1000 работни места

Заради кризата в товарните превози ще бъдат затворени два вагоноремонтни завода в Бранденбург и Саксония

11:13 | 09.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Deutsche Bahn закрива два завода за поправка на вагони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Deutsche Bahn закрива два завода за поправка на вагони. Снимка: Ройтерс

Заради кризата в товарните превози германските железници Deutsche Bahn закриват два завода за поправка на вагони в провинциите Бранденбург и Саксония и съкращават в цялата страна почти 1000 работни места, предава Ройтерс.

В сряда държавният концерн потвърди закриването на вагоноремонтните заводи в Еберсвалде и Цвикау. Само в Еберсвалде (на север от Берлин) около 500 души до края на 2016 г. ще загубят работата си. В Цвикау до края на 2015 г. ще бъдат съкратени още 80 работни места. Повече от 300 други служители по поддръжката в цялата страна, например в Магдебург, също ще бъдат съкратени, казват запознати с плановете източници пред Ройтерс.

Поради договорения доброволен отказ от обезщетения на служителите ще им бъдат предложени други задачи в различни части на страната. В Бранденбург обаче трудно биха били намерени други възможности, предава още агенцията.

Заради кризата в товарните превози Deutsche Bahn бракува хиляди от своите някога почти 100 000 вагона. По този начин се сви и обемът на подвижния парк, който трябва да се поддържа. Дъщерното дружество DB Schenker Rail през последните години почти не успява да постигне печалба и не може да самофинансира инвестициите си. Натиск идва и от частната конкуренция. Ако преди десет години товарният жп превоз бе почти монополизиран от държавната компания, сега  конкурентите вече са завладели почти една трета от пазара.

Работническият съвет към концерна критикува, че все повече поръчки се преместват към полски заводи. Според неговите представители това е социален дъмпинг и няма нищо общо със социалната отговорност на работодателя.

Решението за закриването на заводите е трябвало да бъде обявено още преди няколко месеца, цитира Ройтерс близки до мениджмънта лица. Заради местните избори в Саксония и Бранденбург в края на август и средата на септември обаче оповестяването на новината е било отложено.

Междувременно в сряда се стигна до значителни нарушения на трафика на влаковете в Германия заради стачката на локомотивните машинисти от държавната железопътна компания. Профсъюзът на локомотивните машинисти GDL издига различни искания, сред които увеличение на заплатите с 5% и намаляване на работната седмица с 2 часа.  В четвъртък миналата седмица германските локомотивни машинисти подкрепиха стачката с искане да започнат преговори за заплатите.

През 2012 година предишните преговори между синдиката и ръководството на Deutsche Bahn приключиха със споразумение, предвиждащо увеличение на заплатите с 6,2 процента за две години. 

Кадри от стачката вижте в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Яааа, ко стана? БДЖто вече не взема заеми от Дойче Банк, за да ги дава на немските заводи. "Бре бре... май ще вали" Мечо Пух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още