IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха споразумението за реализацията на TANAP

80% от строителните работи по Трансанадолския газопровод ще бъдат извършени от турски фирми

11:43 | 15.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изображение: TANAP</em></p>

Изображение: TANAP

На официална церемония в Анкара беше подписано споразумението за реализацията на Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщава Daily Sabah. Газопроводът трябва да пренася природен газ от Азербайджан и други съседни държави през територията на Турция и Гърция до Европа.

Крайната точка на Трананадолския газопровод е Италия, но по пътя си може да се разклони и към България, благодарение на изграждането на нови газови връзки със съседните държави.

Меморандумът за изграждането на TANAP беше подписан между Турция и Азербайджан през лятото на 2012 година. Тогава подписите си под документар сложиха президентът на Азербайджан Илхам Алиев и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган. 

TANAP, заедно с Трансадриатическия газопровод (TAP), реално останаха последните два жизнени проекта в „Южния газов коридор“. Преди година стана ясно, че засега Nabucco няма да може да бъде реализиран, тъй като липсва достатъчно суровина, за да запълни капацитета на тръбите.

Плановете са TANAP да пренася около 16 млрд. куб. метра газ годишно в Европа. Турският премиер Ахмед Давутоглу обаче заяви по време на церемонията по подписването, че се надява скоро количествата да нараснат до 33 млрд. куб. метра годишно. По този начин газопроводът ще бъде от съществено значение и за Балканския регион, и за Европа.

„80% от строителството на TANAP ще бъде възложено на турски фирми“, коментира още премиерът на южната ни съседка. Компаниите вече са ясни - Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran и Noksel. Останалите 20% от работите ще бъдат възложени на китайската фирма Baosteel Europe, която е базирана в Германия.

Първите търгове за избор на изпълнител на строителните работи започнаха още през февруари 2014 година. За участие бяха поканени 18 местни и международни компании.

Турската страна държи дял от 30% от проекта TANAP, коментира още Daily Sabah. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
"TANAP, заедно с Трансадриатическия газопровод (TAP), реално останаха последните два жизнени проекта в Южния газов коридор. Преди година стана ясно, че засега Nabucco няма да може да бъде реализиран, тъй като липсва достатъчно суровина, за да запълни капацитета на тръбите."По-точно е да се каже, че *** уби Набуко-запад. Двата проекта бяха с един и същ източник: азерски газ през ТАНАП, и един и същ потребител: Централна и Западна Европа.Въпросът е защо ЕС не подкрепи Набуко, който е ключов за диверсификацията на Югоизточна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още