fallback

Русия наложи пълна забрана на вноса на плодове и зеленчуци от Украйна

Опасенията на руските власти са свързани с възможен реекспорт на европейска селскостопанска продукция през Украйна

20:05 | 21.10.14 г. 7

Русия забрани вноса на всички видове плодове и зеленчуци от Украйна, като мярката ще влезе в сила от утре, 22 октомври, съобщи Reuters. Причината, изтъкната от Россельхознадзор, руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол, е липсата на етикети, които да докажат, че плодовете и зеленчуците са отгледани в Украйна.

Опасанията са, че може да става дума за реекспорт на европейска продукция. Руските ветеринарни власти са изискали информация до 21 октомври за етикетирането на плодовете и зеленчуците, но отговор не са получили, отбелязва руската телевизия RT.

През август и септември от Россельхознадзор отчитат увеличен внос на домати, краставици, круши, ябълки и сливи. През август Москва наложи забрана за вноса на храни и селскостопански стоки от страните от ЕС, САЩ, Норвегия, Канада и Австралия заради санкциите, които тези държави наложиха срещу Русия заради кризата в Украйна.

Регулаторът коментира, че освен съмненията за произхода на плодовете и зеленчуците, в продуктите има следи от пестициди.

По данни на RT около 80% от износа на плодовете и зеленчуците, произведени в Украйна, се насочва към руския пазар. Общият обем на износа се изчислява на около 30 млн. долара. 

Като цяло търговските отношения между Русия и Украйна отчитат намаление от 12% през първото полугодие и се изчисляват на малко под 22 млрд. долара, спрямо 24,6 млрд. долара година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още