fallback

"Южен поток" - символът на неподчинението в ЕС

Унгария поставя своите национални интереси пред заповедите от Брюксел и Вашингтон, посочва в анализ руското издание "Правда"

12:02 | 06.11.14 г. 13

Европа е в паника – опитите да обърка плановете за изграждането на стратегически газопровод, по която да минава руски газ, пропадат. Този коментар прави руското онлайн издание „Правда“ в свой анализ на ситуацията от последните дни около „Южен поток“.

В статия, озаглавена „Южен поток“ - символът на неподчинението в ЕС", от изданието посочват, че Унгария прие закон, позволяващ компания без лиценз да може да изгражда газопроводи в страната. Анализаторите коментираха, че новата норма отваря вратата за газопровода, защото съвместната компания между „Газпром“ и унгарската държавна MVM, която трябва да построи газопровода, всъщност няма лиценз за тази дейност.

„Няма по-политизиран от Запада проект от „Южен поток“ и този, който тръгне в разрез на приетата линия, ще трябва да се подготви за жлъчни коментари по свой адрес“, заявяват от „Правда“. За унгарския премиер Виктор Орбан най-мекото определение е било, че разбива антируския фронт.

Руското издание обаче признава и че Унгария доставя природен газ за Украйна чрез реверсивни връзки, което пък може да бъде разгледано като удар срещу Русия. Страната просто поставя своите национални интереси над политическите заповеди от Вашингтон и Брюксел, категорични са от „Правда“ в своя анализ.

От Европейската комисия в момента коментират само, че са в контакт с унгарските власти и уточняват основанията за приетия закон, припомня още изданието.

В своя анализ обаче „Правда“ не включва новината от вчерашния ден, че италианската Eni може да се откаже от участието в „Южен поток“, ако цената е твърде висока. Компанията е сред основните акционери в проекта – държи 20% от капитала и е сред основоположниците на идеята за газопровод, по който директно да идва руски газ от Русия до Италия. Останалите компании в „Южен поток“ са „Газпром“ (50%), френската EDF и германската Wintershall (по 15% от капитала).

От Eni коментираха още, че всички компании в проекта срещат затруднения с намиране на финансиране заради санкциите на ЕС.

Позицията на Европейската комисия е, че строителството на „Южен поток“ не нарушава правилата, но експлоатацията на газопровода противоречи на Третия либерализационен пакет за енергетиката. Преговорите за привеждането му в съзвучие с европейските правила са замразени заради ситуацията в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още