IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" може да изгуби Италия

Италианската Eni може да се откаже от проекта, ако инвестицията й в него надхвърли 600 млн. евро

15:41 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътят на &quot;Южен поток&quot;. <em>Илюстрация: Газпром</em></p>

Пътят на "Южен поток". Илюстрация: Газпром

Италианската Eni може да се оттегли от проекта за изграждането на газопровода „Южен поток“, съобщава руското издание Взгляд. Причината за отказа е оскъпяването на проекта, обясни изпълнителният директор на компанията Клаудио Дескалци.

„Еni ще продължи да участва в „Южен поток“, ако сумата за необходимите инвестиции не превиши 600 млн. евро. В противен случай ще разгледаме възможността да излезем от проекта“, коментира той и допълни, че и другите участници изпитват затруднения да намерят финансиране. 

Италианските медии отдавна коменитрат, че Eni може да се откаже от плановете за реализация на „Южен поток“, особено след като Европейската комисия повдигна въпроса за законността на проекта. Преговорите за регулирането на газопровода и привеждането му в съзвучие с европейските директиви в момента са замразени заради напрежението в Украйна.

Припомняме, че в началото на октомври от „Газпром“ изчислиха, че санкциите на Запада срещу руски енергийни компании ще оскъпят „Южен поток“ с още 7,5 млрд. евро. Газовият гигант не може да набира необходимите си средства от европейския капиталов пазар и това води до увеличение на цената с 50 на сто, коментираха тогава руските медии.

Eni е един от ключовите партньори в „Южен поток“ - през ноември 2006 година компанията сключи споразумение за стратегическо партньорство с „Газпром“. Година по-късно двете компании подписаха и Меморандум за разбирателство за изпълнението на плановете за изграждане на газопровод, свързващ Русия и Италия, по който реално ще бъдат осъществявани директните доставки на газ за Италия.

Първоначално компаниите държаха по 50% в проекта, но по-късно Eni продаде част от акциите си на Electricite de France и Wintershall. Така в момента проектът се управлява от съвместно дружество, в което руският газов гигант държи 50% от капитала, Eni – 20, а останалите два акционера – по 15 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още