IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от гласувалите в референдума в Каталуния настояват за отделяне

Каталуния още веднъж доказа, че иска да бъде управлявана самостоятелно, заяви регионалният президент Артур Мас

08:23 | 10.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Регионалният президент Артур Мас:&nbsp;</span><span style="font-size: 11.8181819915771px;">&bdquo;Ние заслужаваме един законен референдум&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Регионалният президент Артур Мас: „Ние заслужаваме един законен референдум". Снимка: Ройтерс

80,7% от участващите в символичния референдум за независимостта, организиран вчера в испанската автономна област Каталуния, са гласували за отделяне от Испания, показват частични резултати, цитирани от AFP. Данните са предоставени от регионалното правителство в нощта на неделя срещу понеделник след преброяването на 88,4% от бюлетините.  Според тях около 1,65 млн. души са гласували за независимостта на региона. 

В референдума са участвали над 2 млн. души от официално имащите право на глас 5,4 млн. жители на региона. Противници на вота бяха обявили по-рано, че ще бойкотират изборите.
 
Официалните резултати се очакват по- късно днес. Анкетата съдържаше само два въпроса: „Искате ли Каталония да бъде държава?” и „Ако да, искате ли да бъде независима от Испания?”.

След ясния вот регионалният президент Артур Мас помоли международната общност за помощ.

„Ние заслужаваме един законен референдум", заяви той в неделя вечер пред чуждестранни журналисти по време на пресконференция. „Каталуния моли света за помощ, за да убеди испанските власти, че заслужава референдум за бъдещето си", каза още Мас. Той говори пред представителите на медиите на каталонски, испански, английски и френски език.

Преди това той нарече символичния вот, който не се признава от Мадрид, „пълен успех“. Каталуния „още веднъж доказа, че иска да бъде управлявана регионално“, заяви той в неделя вечер в Барселона след приключването на гласуването и затварянето на изборните секции.

Междувременно испанският правосъден министър Рафаел Катала критикува допитването и го определи като „пропаганден акт”. По думите му референдумът е бил „стерилен и безполезен“.  

Припомняме, че испанският конституционен съд забрани всяка форма на референдуми от регионалното правителство. Резултатът по никакъв начин не е юридически обвързващ, но има силно политическо значение и е много вероятно да засили позицията за преговори на Мас срещу централното правителство в Мадрид.

Каталунците, които имат своя собствена култура и език, отдавна полагат усилия да се отделят от Испания. Недоволството в сравнително проспериращия регион наскоро бе подсилено заради слабата икономика в Испания и поредицата от корупционни скандали в Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
От 5,4 милиона с право на глас 1,65 милиона са гласували за отцепването. Това както и да го смятам не е мнозинство и в едно истинско гласуване едва ли ще се повтори резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още