IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Румъния няма шистов газ, твърди премиерът Виктор Понта

Chevron е готова с първите проучвания в Пунджещ и анализира събраните резултати

17:24 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В Румъния няма шистов газ, твърди премиерът Виктор Понта

В Румъния трудно ще бъде открит шистов газ, тъй като подобни запаси не съществуват, заяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от Ройтерс. Агенцията припомня, че Румъния е една от малкото държави в ЕС, позволила проучвания за суровината на територията си.

„Изглежда нямаме шистов газ и се борехме здраво за нещо, което нямаме“, коментира Понта в интервю за местната телевизия Antena 3, отказвайки да даде повече подробности.

Припомняме, че Румъния позволи на американската компания Chevron да направи проучвания за наличието на шистов газ в кладенец близо до село Пунгещи, в областта Пунджещ. 

Макар и след забавяне заради протести на местни жители, американската компания е приключила тези проучвания и трябва да анализира резултатите, за да прецени дали да започне да пробива нови кладенци в региона. Chevron има разрешение за проучвателни действия в още три блока около Черно Море. 

Освен Букурещ разрешение за проучване на шистов газ в ЕС дадоха още държави като Полша и Великобритания. Целта е да бъде намерен евтин енергоизточник, който да подпомогне развитието на икономиките на страните. В други европейски държави, като България например, има мораториум на проучванията заради спорната технология, използвана при проучванията. 

За проучване и добив на шистов газ основно се използва метод на т.нар хидравличен фракинг, срещу което протестират еколозите. При него се създават или разширяват естествени пукнатини в скалата и след впръскване на течност се създава налягане, чрез което се добива газът. Технологията е опасна за околната среда и най-вече крие рискове за замърсяване на подпочвените води, са мотивите на зелените организации. 

Според икономистите обаче именно шистовата революция в САЩ е сред двигателите на икономическия ръст отвъд Океана. Цената на шистовия газ е по-ниска и това позволява да бъдат намалени разходите, съответно се подобрява и конкурентоспособността на фирмите в САЩ.

На фона на кризата с Украйна шистовият газ пък може да се окаже източник на суровина, ако Русия спре доставките.

Според оценките на американската енергийна информационна администрация запасите на Румъния от природен газ са достатъчни да покрият потреблението на страната поне за век напред – 51 трилиона куб. фута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още