IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК върви към единни правила за проучването и добива на шистов газ

На ниво ЕС темата за фракинга и защитата на околната среда ще бъде внимателно разгледана още през тази година, каза в интервю Гюнтер Йотингер

15:29 | 20.05.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
ЕК върви към единни правила за проучването и добива на шистов газ

Брюксел изглежда се готви да направи завой в политиката по отношение на шистовия газ. Само за една година Европейската комисия (ЕК) явно е решила, че има нужда от единни правила за добив на шистов газ, тъй като още тази година вероятно ще бъдат подготвени такива, съобщи в интервю за германският в. Die Welt еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.

„Абсолютно правилно е да защитим регионите, където има запаси от питейни води. На ниво Европейски съюз (ЕС) темата за фракинга и защитата на околната среда ще бъде внимателно разгледана още през тази година“, коментира Йотингер пред изданието.

„Шистовата революция“ в САЩ и предварителните оценки на европейските запаси от суровината предизвика широка дискусия доколко е безопасно да има добив на Стария континент, който е значително по-гъстонаселен и има сериозни опасения за околната среда заради агресивната технология на добив. На места се стигна до категорични забрани на сондажите за шистов газ, включително Германия подготвя законодателството за пълната забрана за фракинга, а други страни, сред които Румъния и Великобритания, преосмислиха позицията си „против“ или поне са на път да го направят.

В България действа временен мораториум върху сондажите за шистов газ, но особено през миналата година се водеха оживени дискусии дали той да не бъде „вдигнат“. Дебатите позатихнаха в последните месеци покрай политическата криза, но вероятно скоро ще бъдат възобновени.

В началото на миналата година Еврокомисията прецени, че няма нужда от единно законодателство в областта на проучването и добива на шистов газ, тъй като няма търговски мащаби на добив, а и дейностите са регламентирани на национално ниво. По-късно Европарламентът също препоръча да бъдат въведени регулаторни режими на сондажите на ниво държави-членки.

Междувременно обаче дебатът за шистовия газ започна да става все по-интензивен и ЕК реши да започне обществена дискусия по темата. Крайният срок за предоставяне на становища беше 20 март.

В последните месеци енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер все по-често прави изявления на темата шистов газ и от коментарите му може да се направи извод, че вероятно европейските власти не са толкова категорично против да проверят доколко неконвенционалните залежи на Стария континент биха дали възможност за подобряване на енергийната независимост от руския природен газ.

В интервюто за Die Welt Йотингер подчертава, че Германия например не трябва да се отказва от изследването на потенциала на залежите от шистов газ и вместо да забранява фракинга, трябва да създаде „необходимата правна рамка за осъществяването на демонстрационни проекти и практически тестове“.

„Ако позволим тестовите сондажи, това ще бъде умен ход за близкото бъдеще, а и ще научим повече за разходите“, коментира Йотингер.

Големи компании, сред които ExxonMobil, които се отказаха от добив на шистов газ в Полша, и Wintershall – газовото подразделение на BASF, настояват да се направят тестови сондажи в Германия. Отделните групи индустриални консуматори на газ също се опитват да оказват натиск върху канцлера Ангела Меркел с мотива, че имат нужда от по-евтини енергоизточници. Засега обаче кабинетът успява да устои на натиска и е твърд в позицията си, че рисковете от фракинга не са за подценяване и трябва да бъдат по-внимателно преценени.

Според консултантската компания A.T. Kearney делът на шистовия газ от общото производство на горива в Европа може да достигне 45% през 2035 г. Делът на запасите от шистов газ в Европа от световните резерви достига 7 на сто. Ако започне производство обаче, в повечето държави то няма да е никак икономично поне до 2017-2018 г., тъй като разходите значително ще надвишават пазарната цена. Изводът на компанията е, че „бизнесът с шистов газ в дългосрочен план е капиталоемко и рисковано начинание“.

Подобна позиция наскоро изказа и еврокомисарят по околната среда Янез Поточник, който изрази опасенията си за източниците на питейни води и вредните атмосферни емисии от добива на шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Не бива да позволяваме продажни *** като новия Хитлер - Гюнтер Йотингер да ни вкарат в нов ОСВИЕНЦИМ!Аз вече написах протестно писмо!http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/oettinger/contact/commissioner/index_en.htmНапишете и вие!Заглавие - НЕ НА ОСВИЕНЦИМ НА 21 ВЕК - ШИСТОВИЯ ГАЗ!Подзаглавие - НЕ НА НОВИЯ ХИТЛЕР НА 21 ВЕК - ГУНТЕР ЙОТИНГЕР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
antoniya_vk
преди 10 години
ЕК си следи интересите и приоритетите, но трябва по-задълбочено да ги прегледа, тъй като Меркел и Сие не са случайни хора и те също си гледат техните. А кое долколко вреди или не, на околната среда е написано в съответната точка или подточка, на сътоветните стратегии :). А важното е колко хора са заинтересовани от последното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
И с право се изприщваш. Но трябва да свикнем с това. Лобирането на ниво ЕС е много по "изгодно", отколкото във всяка една държава по отделно, а и е много по сигурно. Едно решение за всички. Хората още не разбират какво точно се случва в Европа и това е най-лошото ама какво да правиш-"демокрация". Добрата новина е че най-вероятно скоро ще се поразпадне и ще има шанс за нещо "по-читаво". А все пак да не забравяме, че на дневен ред идват преговори за единна цена на газа от Русия за ЕС, така че трябват и аргументи.Този шистовият е добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 10 години
Европа не ни интересува!Тук по случая ще свикаме комисията КАЛАШНИКОВ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Значи като чуя, че европа е измислила единни правила за нещо си и се изприщвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още