IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оправдан ли страхът от добива на шистов газ?

За да решим дали да използваме фракинг, е добре да претеглим рисковете за здравето на хората и безопасността от алтернативите

08:40 | 25.04.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шистов кладенец близо до Кантон, Пенсилвания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шистов кладенец близо до Кантон, Пенсилвания. Снимка: Ройтерс

В пълен контраст с всички очаквания, след като достигнаха своя пик през 2007 г., до 2012 г. емисиите въглероден диоксид в САЩ се свиха с 12% до нивата от 1995 г. И което е още по-интересно, основна причина за тази тенденция е добивът на шистов газ и петрол, пише  Джефри Франкел, професор от Kennedy School of Government към Харвардския университет, в коментар за ProjectSyndicate.

Няма друг фактор, който да предлага разумно обяснение за този феномен. За разлика от Европейския съюз (ЕС) САЩ никога не ратифицираха Протокола от Киото, в който участващите страни обещаха да ограничат въглеродните си емисии с приблизително 5% спрямо нивата от 1990 г. до 2012 г.

Спадът на въглеродните емисии не е и следствие от забавяне на икономическата активност в страната. Въпреки че щатската икономика достигна апогейна точка в края на 2007 г., (когато и емисиите), рецесията в страната приключи през юни 2009 г. и оттогава растежът на щатския брутен вътрешен продукт (БВП), макар и неадекватно слаб, е чувствително по-висок от този в Европа. И все пак емисиите в САЩ продължиха да се понижават, докато след 2009 г. тези в Европа започнаха да нарастват отново.

Всъщност на практика дори може да се опитаме да докажем, че добивът на шистов газ е основен фактор за свиването на въглеродните емисии в САЩ. Само преди 10 години индустрията беше толкова сигурна, че добивът на газ в страната е на път да достигне предела си, че вложи огромни средства за изграждането на терминали за внос на втечнен природен газ (LNG).

Фракингът обаче увеличи предлагането на природен газ в САЩ толкова рязко, че сега въпросните инсталации се реконструират, за да се използват за износ на LNG.

При изгарянето на природен газ се отделя едва половината от въглеродния диоксид, който се отделя при изгарянето на въглища. От 2007 г. делът на генерираната от синьо гориво енергия в САЩ е нараснал до 31%, докато този от въглища се е свил до 26%.

Природният газ е на път да се изравни с въглищата като един от основните енергийни източници в страната. От възобновяеми енергийни източници пък се генерира едва 5% от енергията в САЩ – по-малко в сравнение с енергията генерирана във водноелектрическите и атомните централи.

Междувременно делът на генерираната чрез изгаряне на въглища енергия в останалия свят нараства. От 2010 г. зависимостта от въглищата се е увеличила дори в Европа, където някои страни се отказаха от ядрените си мощности. Все пак въглеродните емисии в САЩ все още надхвърлят тези в Европа.

Последиците от шистовата революция в САЩ са многопластови - някои положителни, а други не дотам и варират от ефекта върху американската икономика и национална сигурност до екологичния аспект на технологията.

Икономиката на страната, разбира се, печели, включително от създаването на нови работни места и понижаването на макроикономическите рискове от евентуални сътресения на глобалния енергиен пазар в дългосрочен план.

Освен това, регистрираният спад на нетния внос на енергийни суровини, който сега е два пъти по-малък, отколкото през 2007 г., означава, че външната политика на САЩ вече няма да е обвързана със ситуацията в Близкия Изток в толкова голяма степен. По подобен начин добивът на шистов газ в Европа може да разхлаби руската хватка върху енергийните доставки на Стария континент.

Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
"За да решим дали да използваме фракинг, е добре да претеглим рисковете за здравето на хората и безопасността от алтернативите"Така пише в подзаглавието на темата.Но, преценка на алтернативите НЕ СЕ ПРАВИ. Тъпите *** се правят, че такива няма, щото определени фирми са им обещали тлъсти комисионни...А българите?- Ами вълци ги яли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Много оживен дебат по темата стана, нещо :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Да. Писмено, на повече от една страница. И получих, след половин година чакане отговора че, видете ли, в министерството не можели да преценят и били /уж/ препратили писмото до минногеоложката камара. От месеци опитвам да се свържа с тях, писах писма, мейли и т.н. - нито дума. Имам го отговора им на хартия. С Шеврон беше същото, само че, те се мотаха цяла година, докато заявят че"разгледахме идята Ви и не ни представлява интерес"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Някога пускал ли си подробно и аргументирано становище до МИЕТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Дай да разграничим нещата: Кого точно визираш под "лобисти за шистов газ"?Защото аз не приемам тази технология, с хидравличното ракъсване на пластовете но, вярвам, редно е да се проучи дали, какво и колко има под повърхността, например. Вярвам, че проучването трябва да се извърши но, безопасно, като онова, няколко поста по-долу, за което споменах, трябва да се развие като хората. Или какво, да останем в постоянна зависимост от Русия? Малко ли ни изпомпват сега икономиката с едни от най-високите цени в Европа? Чисто може но, трябва да се знае как, а в Абсурдистан НЕ ЖЕЛАЯТ ИМЕННО ТОВА, не е ли нелепо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
be_google
преди 11 години
напълно съгласен с мненията на Стоилофф и Натрий!!! И БГ лобистите за шистов газ са мутроподобни финансисти и политици....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Пак казвам, проучвания и добив са възможни и без фракинг. Просто, *** опитват навсякъде да наложат отпадните си технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
Натрий
преди 11 години
Професор Франкел е с впечатляващо CV, цели 47 страници. Понастоящем е консултант на Federal Reserve Bank of Boston и още 22 предимно финансови институции. Никъде в CV-то не се споменава, че е специалист по геология, шистов газ или нефт.Статията е чудесен пример за това как се вземат някакви данни и се разтеглят локуми, ама както ни се харесва. Например не се споменава, че емисиите въглероден диоксид в САЩ от използването на природен газ са се увеличили с 9.7% за същия период.Освен това изводът, че спадът на въглеродните емисии не е в следствие от забавяне на икономическата активност в страната, според мен ме е верен, тъй като на индустрията и транспорта се дължи 55.8% от този спад.Последните два параграфа от оригиналната статия са особено забавни. В тях става съвсем ясно какво иска да ни каже уважаемият професор, добре, че Инвестора са ги спестили.Абе я си фраквайте в САЩ и ни оставете земята и водата. Не че глобално погледнато и там трябва да се прави. Защото Земята е обща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Страхът от проучване и добив на шистов газ по ТАЗИ технология е напълно оправдан. Обаче, ако се използва методът на мултиплексираното сондиране, с по няколко едновременно работещи сонди през един отвор, в чиято основа стоя аз, може значително да обезопаси както достъпа до шистови нефт и газ, така и до ред други полезни изкопаеми. Причината? Много комплексна. Например, по-голямата площ на стените, през които да се влива в канала газът/нефта/, без вкарване под налягане на разни отрови, широката проучвателна площ на всяка сонда, /освобождението на ресурси за нови проучвателни работи и т.н. Ала на тези, от които зависи, не им пука. Свят на задрямали сънчовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Усещането, че вече нищо не зависи от нас, че се борим с лобисткия вятър, понякога толкова ме задушава, че и да извикам е малко!Чистата научна мисъл се унищожава методично и целенасочено. В името на болни олигарси и още по-болни около тях лобистчета, вършещи черната работа. Чакам от автора на тази статия статия с друго съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още