fallback

Яценюк: Украинската икономика ще остане в рецесия до 2016 година

Украинският премиер представи приоритетите на кабинета си - децентрализация на властта и реформа в съдебната система

21:30 | 14.11.14 г. 10
Автор - снимка
Създател

Украинската икономика ще остане в рецесия до 2016 година, прогнозира премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от WBP Online. Той посочи, че на фона на обновения конфликт в източните части на страната, икономиката ще е поднатиск не само на високите дългове за природен газ, но и на военните разходи,

Въпреки това обаче премиерът препоръча увеличаването на парите за армията, „за да може страната да издържи на руската агресия”, подчертава още изданието.

Украинският премиер представи приоритетите на новия си кабинет, пише БТА. Фокусът ще бъде децентрализацията на властта, реформирането на съдебната и правоохранителната система.

Междувременно централната банка на Украйна трябваше да повиши основния лихвен процент в опит да ограничи инфлацията и спада на стойността на националната валута.

Инфлацията в Украйна се повиши с 19,8% през октомври и това е най-бързият ръст от февруари 2009 година насам.

Причината е увеличението на цените на комуналните услуги, което правителството направи, за да получи международната финансова подкрепа.

Силно отслабва гривната - от началото на годината украинската валута е загубила 59% от стойността си спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още