IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проевропейските партии в Украйна бързат с разговорите за коалиция

Партиите на президента Порошенко и премиера Яценюк са с незначителна разлика помежду си в данните от предварителните преброявания

23:17 | 27.10.14 г.
Проевропейските партии в Украйна бързат с разговорите за коалиция

Още преди да бъдат обявени официалните резултати от изборите в Украйна, проевропейските партии вече заговориха за преговори за нова управляваща коалиция, се казва в коментар на агенция Bloomberg. Те ще отнемат не повече от 10 дни, убеден е президентът Петро Порошенко. 

Днес той вече се срещна с лидерите на проевропейските партии, спечелили челни позиции на тези избори - "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк и "Самопомощ" на кмета на Лвов - Андрий Садовий. 

„Блокът на Порошенко” и „Народният фронт” са с минимална разлика помежду си и резултатите от частичното преброяване дава първото място ту на едната, ту на другата политическа формация. На този етап крехка преднина има партията на Яценюк с 21,9% от гласовете, но плътно следвана от „Блока на Петро Порошенко” с 21,5 на сто от гласовете на украинците.

Третото място на изборите обаче печели сформираната неотдавна също проевропейска партия „Самопомощ”, която е привлякла около 11% от избирателите в страната.

Проруската партия на бившия президент Виктор Янукович – Опозиционния блок, на този етап печели малко под 10 на сто от гласовете на украинците, посочва Bloomberg.

Плановете на Порошенко за проевропейска коалиция обаче крият риск от маргинализиране на населението в източните части на Украйна, отбелязва още агенцията. Руското правителство също "следи внимателно" ситуацията в тези региони и публикува на сайта си съобщение, че анализира жалбите, които получава от жители в Луганск и Донецк, които съобщават за „усложнена социално-икономическа ситуация в региона, граничеща с хуманитарна катастрофа”.

Всъщност Москва вече призна като легитимни изборите в страната. „За нас е важно Украйна да има правителство, което не се бори със себе си и което не се колебае между Изтока и Запада, а се занимава с реалните проблеми, пред които е изправено”, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Той допълни, че сега е важно да се запази целостта на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още