IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infineon отчита силна фискална година

Производителят на чипове обаче очаква по-слаби перспективи за растеж през следващия период

11:25 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Infineon отчита силна фискална година

Германският производител на чипове Infineon се е възползвал през последната фискална година от силното търсене на полупроводници за различни приложения. Листнатото на германския индекс Dax дружество увеличава значително приходите си от продажби и печалбата, и същевременно увеличава и дивидента.

Чистата печалба на Infineon за фискалната година се повишава с 27 на сто до 181 милиона евро. Анализаторите очакваха печалба от 156 млн. евро. След добрите резултати мениджмънтът ще предложи по-висок дивидент на акционерите. Той трябва да се увеличи от 0,12 евро до 0,18 евро - в горния край на определения преди това диапазон. 

Въпреки това обаче компанията очаква за текущото първо тримесечие на новата фискална година спад на приходите. Също така и перспективите за растеж за финансовата година 2014/15 изостават от постигнатото през миналата година, предава DPA.

За първото тримесечие на 2014/15 Infineon очаква сезонно обусловен спад на приходите от 5% до 9% заради намалялото търсене, който се очаква да се реализира във всички четири поделения. Очаква се оперативният марж да е между 10 и 13 процента. 

За цялата година Infineon се стреми към марж от около 14 на сто, като се очаква приходите от продажбите да растат с 8% (плюс/минус два процентни пункта). Тези очаквания са по-слаби от постигнатото от Infineon през последната финансова година. За дванадесетте месеца до края на септември нетните продажби са нараснали с 12 на сто, а маржът възлиза на 14,4%. Но още през четвъртото тримесечие растежът показа забавяне. Причината за това на първо място е на най-голямото корпоративно поделение - Automotive.

Предлаганите от Infineon полупроводници се вграждат от германските производители на премиум коли и техните системни доставчици, например, в системите за контрол на предаването и двигателите. Другите сегменти, като бизнесът с чипове за индустриални приложения, полупроводници за лични карти с чипове и паспорти, както и за управленията на захранване, отчитат значително по-високи темпове на растеж.

Като цяло приходите от продажби от юли до септември са нараснали с 6 на сто спрямо предходното тримесечие до 1,18 милиарда евро, което е малко по-добър резултат, отколкото очакваха анализаторите. Печалбата на цялата група се увеличава с 11 на сто до 188 млн. евро. Маржът на печалбата достига 16 процента, след 15,3% преди това. Поради високата волатилност на бизнеса с чипове заради циклични фактори в бранша често се правят сравнения с предходния тримесечен период, а не на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още