fallback

Какви ще са последиците за Франция след атентата над Charlie Hebdo

Льо Пен може да е големият политически печеливш от драмата в Париж

10:58 | 08.01.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен обвини радикалните ислямистки организации за убийството на 12 души в Париж, докато националните лидери на Франция се опитват да намалят религиозното измерение на нападението, предава Bloomberg.

Докато президентът Франсоа Оланд призовава за национално единство в опит да отклони общественото внимание от демонизирането на петмилионната мюсюлманска общност в страната, Льо Пен казва, че Франция трябва да се изправи срещу вярата на нападателите на редакцията на Charlie Hebdo.

„Времето на отричането и лицемерието свърши“, заявява Льо Пен, която води антиимиграционна политика, във видео, публикувано в сайта на партията. 

„Пълното отхвърляне на ислямския фундаментализъм трябва да бъде обявено ясно и силно“, казва Льо Пен.

Поуките, които избирателите си вадят от най-кървавата атака на френска територия след Втората световна война, ще оформят политическия дебат в страната, която се готви за избори през 2017 г.

Оланд, най-непопулярният президент в съвременната история, се бори да изпревари Льо Пен, чиято подкрепа расте заедно с обвиненията ѝ срещу имигрантите за рекордната безработица и задълбочаващо се неравенство на Франция.

„От всички политически партии Националният фронт може да спечели най-много от това зверство“, казва Джим Шийлдс, ръководител на френските изследвания в Aston University в Бирмингам, цитиран от Bloomberg.

„Общественото одобрение на идеите на Националния фронт се увеличава стабилно и това ще изиграе роля в антиимиграционния и антиислямски дневен ред на партията“.

Когато терористът Мохамед Мера извърши кървавите атентати в Тулуза и Монтобан през 2012 г., Льо Пен беше кандидатът за президент, който набра най-голяма подкрепа, отбелязва Шийлдс.

Френското правителство се опитва да разсее тревогата, че нарастващото влияние на исляма накърнява социалното единство. Льо Пен води пред Оланд с 15 процентни пункта в проучването от септември на изборните нагласи, направено от Ifop за Figaro. Националният фронт изпревари социалистите на Оланд и техните предшественици – UMP, на миналогодишните европейски избори.

Оланд, който бе атакуван преди това от Льо Пен за подценяването на терористичната заплаха вчера, обяви най-високото ниво на опасност в страната, призовавайки сънародниците си да забравят етническите и религиозните различия.

„Ще останем заедно и ще покажем, че Франция е страна, която знае как да реагира, показвайки твърдост и национално единство“, каза президентът в Източен Париж, край мястото на атентата.

Във Франция живее една от най-многобройните мюсюлмански общности в Европа, съставляваща около 7,7% от населението. Този дял расте заедно с децата и внуците на тези, които пристигнаха от бившите колонии в Северна Африка през 20 век. Малцина мюсюлмани стигат до най-високите постове във Франция, а второ и трето поколение французи от арабски произход се оплакват от дискриминация.

Изправени пред растящи антиимигрантски настроения и увеличаваща се безработица от 80-те години насам, френските власти се борят за намаляването на влиянието на религията, забранявайки символи като ислямската забрадка в училищата и покриването на лицата на обществени места. И двете мерки бяха приети от десните правителства на UMP с подкрепата на други партии.

Междувременно и френският мюсюлмански съвет осъди нападението в Париж на 7 януари.

„В контекста на международното политическо напрежение, подхранвано от терористични трупи, които погрешно говорят от името на исляма, ние призоваваме всички, които обичат републиката и демокрацията да избягват провокациите, които могат само да налеят масло в огъня“, пише в изявлението.

По-голямата част от жертвите на атентата работеха в редакцията на Charlie Hebdo, който публикува серия от корици, иронизиращи религиозни лидери от различни вероизповедания. Някои служителите са били под полицейска защита заради нападения и заплахи срещу редакцията след специалното издание от 2011 г., в което пророкът Мохамед бе включен като „външен автор“.

Атентатът ще подкопае усилията на президента Оланд, който в съзвучие с германския канцлер Ангела Меркел се опитва да предпази мюсюлманската общност, смята Ананд Менон, преподавател по европейска политика и външни отношения в лондонския King’s College.

„След нещо подобно не вярвам Оланд да успее да „направи като Меркел“ и да се изправи срещу ислямофобията“, казва Менон.

Докато се очаква Льо Пен да се възползва от всякаква позиция на френските социалисти, опозиционният лидер Никола Саркози има шанс да обедини по-умерените избиратели, добавя той.

Бившият френски президент призова вчера французите да „не падат в капана на смесването на различни проблеми“, призовавайки правителството да предприеме силни мерки срещу тероризма.

„Това може да даде на Саркози шанса да бъде този, който ще помогне на десницата да надделее над Националния фронт“, казва Менон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още