IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-младият заподозрян за атаката над Charlie Hebdo е задържан

18-годишният Хамид Мурад се е предал сам на властите, останалите двама заподозрени се издирват

08:08 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-младият заподозрян за атаката над Charlie Hebdo е задържан

Най-младият заподозрян за смъртоносната атака срещу френското сатирично списание Charlie Hebdo се е предал, предава Agence France Presse (AFP). По данни на полицията двамата други нападатели продължават да се издирват.

18-годишният Хамид Мурад се е предал сам на властите. Френската полиция публикува снимки на двама братя, идентифицирайки ги като родените в Париж братя с френско гражданство Саид Куаши (на 34 години) и Шериф Куаши (32 г.), които продължават да се издирват. Според запознат източник тази нощ са били задържани за разпит няколко души от обкръжението на братята. Шериф е известен на антитерористичните служби джихадист, уточнява още агенцията. 

По-рано AFP съобщи, че след тази най-смъртоносна атака срещу Франция от Втората световна война насам антитерористичните сили са нахлули в квартал в североизточния град Реймс – на около 90 мили от Париж. Засега от полицията не дават коментар за тази акция. 

Най-малко 12 души бяха убити в редакцията на седмичното издание Charlie Hebdo в източната част на Париж в сряда. Разстреляни са осем журналисти, гост на седмичника, човек от поддръжката на офиса и двама полицаи. Най-известните карикатуристи на списанието – Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс са сред застреляните. 

Журналистите са се събрали на втория етаж на офиса на списанието в 11-ти район на Париж за седмичната си редакционна планьорка. 

Тримата нападатели, сред които и шофьор на колата, са пристигнали до редакцията на Charlie Hebdo със Citroen C3 в 11:30 часа местно време. В офиса ги е пуснала дизайнерката Корин Рей, известна с артистичното име Коко. По-късно тя разказа, че била принудена да набере кода на електронната ключалка, след като двама от маскираните и въоръжени с автомати „Калашников" заплашили да убият нея и детето ѝ, което тъкмо била взела от детската градина. „Говореха на перфектен френски и казаха, че са от „Ал Каида", качиха се целенасочено на етажа на списанието и останаха там не повече от 5 минути", допълва Коко.

Нападението е извършено от двама маскирани мъже, размахващи автомати AK-47 Калашников, като поне единият е викал “Allahu Akbar" ("Бог е велик" на арабски). 11 души са ранени, като четирима от тях са в критично състояние. След стрелбата, която е продължила около пет минути, те са избягали с колата, която бе заснета от някои журналисти от покрива на сградата, и са се отправили към Порт дьо Пантен в северния край на Париж, където полицията изгубва следите им.

Трагичният инцидент накара Франция да разположи хиляди полицаи в защита на железопътни гари, летища, училища и културни обекти. Страната повиши равнището на терористична заплаха до максимална степен, като защитата бе разширена и над храмове и редакции на медии.

"Всички елементи на настоящото разследване ще бъдат направени публично достояние, веднага щом имаме точни и окончателни резултати“, заяви вътрешният министър Бернар Казаньов вчера. 

Трагедията предизвика и възмущение у лидерите от целия свят, включително сред ръководителите на мюсюлманските страни и организации, и събра хиляди хора в цяла Европа и САЩ в подкрепа на Франция.

Всичко по темата следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още