IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд: Днес Париж е столицата на света

Хиляди са се събрали за масовото шествие против тероризма

15:00 | 11.01.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франсоа Оланд: Днес Париж е столицата на света

Днес Париж е столицата на света, заяви френският президент Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец преди да вземат участие в масовото шествие против тероризма, на което се очакват стотици хиляди души и десетки чуждестранни лидери. Това съобщи AFP, като се позовава на антуража на президента. 

Площадът на Републиката в Париж, откъдето ще потегли шествието, вече е почернял от хора, съобщи агенцията от мястото на събитието.

Междувременно френското правителство обеща, че еврейските училища и синагоги в страната "при необходимост" ще бъдат охранявани и от армията, освен от полицията. Това заяви днес председателят на Съвета на еврейските институции във Франция Роже Кюкиерман, след среща с президента Франсоа Оланд.

Френският държавен глава ще посети тази вечер Голямата синагога в Париж за церемония в памет на всички жертви на неотдавнашните джихадистки нападения във френската столица. Сред 17-те жертви фигурират четирима евреи, се казва в информацията, цитирана от БТА.

Няколко представители на еврейската общност във Франция бяха приети днес сутринта в Елисейския дворец, където те настояха пред правителството за засилени мерки за сигурност.

Предстоящото посещение на Оланд в Голямата синагога става на фона на полемика с израелския премиер Бенямин Нетаняху, очакван за участие в масовото шествие в памет на жертвите на атентатите и който заяви вчера, че Израел е "домът" на френските евреи, отбелязва агенцията.

"На всички евреи от Франция, на всички евреи от Европа, ви казвам: Израел е не само мястото, към което се обръщате, за да се молите. Израел е вашия дом", каза Нетаняху.

Френският премиер Манюел Валс реагира на това изявление снощи с думите, че "Франция без френските евреи няма да бъде Франция". Валс посети супермаркета за еврейски храни в източната част на Париж, където се разигра кървавата драма в която загинаха четирима евреи. Нападателят Амеди Кулибали беше убит при полицейската операция за освобождаване на заложниците.

Френският премиер отдаде почит на "най-голямата еврейска общност в Европа, най-старата, която е дала огромен принос за Републиката".

Френската еврейска общност, трета по-големина в света след Израел и САЩ, наброяваща между 500 000 и 600 000 души, се тревожи от множащите се антисемитски прояви във Франция, отбелязва агенцията. През последните две години тази общност представлява основният източник на еврейски емиграция към Израел (над 7000 през 2014 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Помните ли? Ракета на НАТО изби 15 сръбски журналисти. Телевизията в Белград рухна до основи. Тогава никой не заплака ни Европа, ни БНТ, ни Би Ти Ви, ни Нова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Столица на света друг път.По-скоро столица на идиотизма и тъпотата.Откога на убийства от омраза се противодейства с хуманни митинги и доколко е успешен тоя *** метод в превенцията на верската омраза, жестокостта и убийствата? Да протестират колкото си искат. На някой ислямски проповедник на джихада да не би случайно да му пука от шествия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Много интересно каза Явор Дачков, коя е любовницата на карикатуриста, и за какво е бил уволнен друг карикатурист от самия него преди години.Слушайте го в Диков. Намирисва на обработен мозък. Тоя карикатурист е бил подведен сто процентово. И е бил ***, според мен! Да си правиш та*ак на гол *адник, си е чисто ***** с трагичен край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
DMD
преди 9 години
Чак пък столица на света......За французите всеки повод е повод за реклама,та дори той да е в най-мракобесните времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
7777
преди 9 години
Одеса, Беслан, Сирия, Нигерия къде беше Франция?Защо сега само се събуди?Център на кой свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
""" Вс очевидно. Разногласия в ЕС по украинскому вопросу, антироссийским санкциям усиливаются. Европа несет экономические, политические, репутационные и иные потери, следуя в фарватере политики США. Осознание этого приводит к расколу между главными странами ЕС и проамериканскими шавками типа Литвы, Польши и прочихЭто не входит в планы Вашингтона, который решил атаковать Россию за счет ресурсов ЕС. Америке срочно нужен консолидирующий фактор. Требуется жесткое единоначалие.Таким фактором избран террор. А что: дешево и эффективно!"""Цялата статия на :http://***.kp.ru/daily/26328.2/3210517
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Имам приятелско семейство евреин и българка.Мъжът е толкова против политиката на Израел, че на децата си не казва, че той е евреин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Това можеше да стане само при такъв президент предател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Франсоа Оланд да се сети за живи изгорените в Одеса от подкрепяната и от Франция хунта!!!!! В противен случай французите НЕ заслужават съчувствие!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още