fallback

Франция създава нови работни места и увеличава разходите за борба с тероризма

Около 3 хил. души във Франция трябва да бъдат под наблюдение, заяви премиерът

18:33 | 21.01.15 г. 5

Франция ще създаде 2 680 нови работни места и ще увеличи разходите за борба с тероризма с 425 млн. евро, съобщи премиерът на страната Манюел Валс, цитиран от BBC.

Той заяви, че тези ресурси са от критично значение за справянето с повишената заплаха от екстремисти, като към момента около 3 хил. души във Франция трябва да бъдат под наблюдение.

Валс представи плановете на правителството след атаките в Париж, при които загинаха 17 души.

Френският премиер обяви, че на силите за сигурност ще бъдат предоставени по-добри оръжия и защита, включително бронежилетки.

„Няма да отстъпим в тази борба с тероризма“, заяви той.

Новите работни места ще бъдат създадени в период от три години. Около 1 400 от тях ще бъдат създадени чрез министерството на вътрешните работи, предимно в разузнаването за борба с тероризма, а другите ще бъдат открити в министерствата на правосъдието, отбраната и финансите.

Засилването на силите за сигурност се възприема като признание, че френското разузнаване изостава. Необходими са нови служители, но също и ново оборудване, и нови методи.

По думите на Валс около 3 хил. души в страната трябва да бъдат следени. Близо половината от тях са хора, които са били или планират да отидат в Сирия и Ирак, за да се присъединят към „Ислямска държава“. Останалите са част от по-стари радикализирани мрежи.

Според експерти от разузнаването за непрекъснатото наблюдение на един заподозрян са необходими 20 служители. Очевидно това е невъзможно да се направи за 3 хил. души.

Привличането на служители за детективи ще е от полза, но по-важна е нуждата от анализатори – хора, които да умеят да извлекат смисъл от огромен обем натрупана електронна информация.

Валс обяви и редица други мерки, сред които ангажирането на още мюсюлмански свещеници за работа в затворите, обособяването на специални секции в затворите за задържаните екстремисти, както и интернет сайт, който да информира обществото за начините за предпазване на младежите от радикализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още