IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция създава нови работни места и увеличава разходите за борба с тероризма

Около 3 хил. души във Франция трябва да бъдат под наблюдение, заяви премиерът

18:33 | 21.01.15 г. 5
<p>
	Френските войници пред парижката катедрала &bdquo;Света Богородица&ldquo; са част от плана за сигурност след ислямистките атаки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френските войници пред парижката катедрала „Света Богородица“ са част от плана за сигурност след ислямистките атаки. Снимка: Ройтерс

Франция ще създаде 2 680 нови работни места и ще увеличи разходите за борба с тероризма с 425 млн. евро, съобщи премиерът на страната Манюел Валс, цитиран от BBC.

Той заяви, че тези ресурси са от критично значение за справянето с повишената заплаха от екстремисти, като към момента около 3 хил. души във Франция трябва да бъдат под наблюдение.

Валс представи плановете на правителството след атаките в Париж, при които загинаха 17 души.

Френският премиер обяви, че на силите за сигурност ще бъдат предоставени по-добри оръжия и защита, включително бронежилетки.

„Няма да отстъпим в тази борба с тероризма“, заяви той.

Новите работни места ще бъдат създадени в период от три години. Около 1 400 от тях ще бъдат създадени чрез министерството на вътрешните работи, предимно в разузнаването за борба с тероризма, а другите ще бъдат открити в министерствата на правосъдието, отбраната и финансите.

Засилването на силите за сигурност се възприема като признание, че френското разузнаване изостава. Необходими са нови служители, но също и ново оборудване, и нови методи.

По думите на Валс около 3 хил. души в страната трябва да бъдат следени. Близо половината от тях са хора, които са били или планират да отидат в Сирия и Ирак, за да се присъединят към „Ислямска държава“. Останалите са част от по-стари радикализирани мрежи.

Според експерти от разузнаването за непрекъснатото наблюдение на един заподозрян са необходими 20 служители. Очевидно това е невъзможно да се направи за 3 хил. души.

Привличането на служители за детективи ще е от полза, но по-важна е нуждата от анализатори – хора, които да умеят да извлекат смисъл от огромен обем натрупана електронна информация.

Валс обяви и редица други мерки, сред които ангажирането на още мюсюлмански свещеници за работа в затворите, обособяването на специални секции в затворите за задържаните екстремисти, както и интернет сайт, който да информира обществото за начините за предпазване на младежите от радикализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Така е! Не знам как ще прозвучи, но на Оланд цялата тази трагедия около нападенията, му дойде като следколеден подарък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
А ей за тва ставаше въпрос, как може да се правят пари, ами като няма враг измисляш си такъв, претрепваш няколко човека и без това човешките животи на някви си там *** не тежат на никой. Правиш от това една мега театрална постановка по медийте, ... Вижте утрепаха ни, помогнете!!! И най-накрая се увеличават разходите за "тероризма". Кой ще ги плаща тея разходи, ами всички ние. Ако може от 100% заплата 75% данъци за тероризъм 5% за пенсия, здравни въобще да няма и цял живот да храним тероризма, това е тяхната харизма. За тероризъм трябва да се заделят пари, да се обучат кадри, защото после ще плаща раята, но има и един друг момент, ако го изпуснат от контрол тоя тероризъм .... ееее тогава майка жална, френската революция ше се завърне с все сила от тея където плащат за тероризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Оправдаха си разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
http://presa.bg/article/Nie-sme-gotovi-za-Evropa-no-tya-za-nas-ne-e/63693/7/51''''''Турция е напълно готова, но Европа не е", казва Ердоган по време на срещата на високо равнище на енергийните пазари. Според него по отношение на тероризма нещата са "влезли в пещерите". "Опитват се да проведат игра в Джизре. Хора в официалното облекло на държавни служители и в бронирани автомобили залагат бомби по улиците, а после други държавни служители ги залавят. Вече навлязохме в пещерите", коментира президентът. ''''''''''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ооо, това нищо не е! Сега Драги като пусне печатницата, тепърво Франция ще покаже на света къде извира бензина! Хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още