IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания отново понижи лихвата по депозитите на банките

Местната централна банка реагира час и половина след решението на ЕЦБ за изкупуване на облигации

20:46 | 22.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дания отново понижи лихвата по депозитите на банките

Дания понижи свой основен лихвен процент днес за втори път тази седмица, съобщава MarketWatch. Страната иска да намали интереса на инвеститорите към своята валута, след като Европейската централна банка обяви програма за покупка на облигации

Датската централна банка понижи ставката по банковите депозити при нея до -0,35%. В понеделник тя беше намалена до -0,2% от -0,05%. Банката остави другите си основни лихвени проценти непроменени.

Решението дойде час и половина, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви програма за изкупуване на държавни и частни облигации. 

Действието на ЕЦБ натисна надолу курса на еврото, увеличавайки привлекателността на датската крона и оказвайки натиск върху курса й спрямо еврото, който датската централна банка защитава в продължение на десетилетия.

След решението на датската банка кроната отслабна до 7,4459 за евро в сравнение със 7,4427 преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
KПенчев
преди 9 години
Данске банк в момента си прави черен ПР на кроната. Ако кроната поскъпне неконтролируемо, тогава проблемите ще са огромни за датската икономика и Данске банк ще са се провалили в поддържането на курса. Това са едва първи стъпки за банката според мен, съдейки по тежестта на реакцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още