IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания и Белгия с двуцифрен борсов ръст през 2014 г.

Сред пазарите в Западна Европа с двуцифрен спад пък бяха Португалия и Австрия

11:19 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дания и Белгия с двуцифрен борсов ръст през 2014 г.

2014 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

2014 г. бе колеблива за пазарите в Западна Европа (ЗЕ) след впечатляващата 2013 г., белязана с двуцифрени ръстове за водещите индекси. Бавното икономическо възстановяване на региона, гъвкавият курс на паричната политика на Европейската централна банка, новият Европейски парламент, поевтиняващите евро и суровини, геополитическият конфликт между Украйна и Русия са само част от предизвикателствата пред Стария континент.

Миналата година само два индекса се покачиха с двуцифрени стойности, като други 8 записаха положителен растеж. Само 4 от общо 14 индекса, попадащи в своеобразната класация на Investor.bg за най-добре представящите се борсови показателя в ЗЕ през 2014 г., отчетоха спадове.

Първи по ръст за 2014 г. е основният индекс на борсата в Дания – OMX 20. Показателят се повиши с 20,95% до 744,44 пункта. За сравнение – през 2013 г. записа растеж от 24,05 на сто. Икономиката на Дания нарасна неочаквано през третото тримесечие, след като компаниите извършиха повече инвестиции, засенчвайки спада на потреблението и износа.

Водещият белгийски индекс BEL 20 е втори по покачване в региона на ЗЕ през миналата година. Индексът отчете ръст от 12,36% до 3 285,26 пункта при такъв от 18% през 2013 г. Политическите проблеми на страната явно не пречат на ръста на капиталовия пазар.

Освен Белгия и Швеция изпитва политически проблеми. Въпреки това на трето място сред най-добре представящите се индекси попада шведският OMX 30. Бенчмаркът нарасна с 9,87 на сто през 2014 г. след 21-процентен растеж през 2013 г. В края на октомври Централната банка на Швеция прибегна до безпрецедентен ход. Институцията понижи основния лихвен процент до рекордното дъно от 0% в опит да се пребори с постоянно забавящата се инфлация. Банката смъква ставката постоянно от края на 2011 г. насам, когато равнището бе 2%.

Най-изненадващ бе ходът на Централната банка на Швейцария. През декември тя въведе отрицателен лихвен процент по депозитите при нея от 0,25 на сто, за да запази валутния таван спрямо еврото от 1,2 франка. Пазарните сътресения, които маркираха втората половина на 2014 г., ускориха търсенето на сигурни активи, за какъвто се счита и франкът, и поставиха под натиск валутния курс. Привлекателността на страната за инвестиции се отрази на капиталовия пазар посредством близо 10-процентен ръст на индекса SMI.

Фондовият пазар на първата по сила икономика в Европа – Германия, се разшири с 2,65% при покачване от 25,48% през 2013 г. - най-много сред всички. Годината за германската икономика ще се запомни с това, че тя избегна рецесията през третото тримесечие, а на 5 юни германският водещ борсов индекс Dax прекоси границата от 10 000 пункта за първи път в 26-годишната си история. Бенчмаркът се нуждаеше от малко повече от две години и половина, за да се удвои от стойността от 5 000 пункта. В крайна сметка 2014 г. той изпрати със стойност от 9 805,55 пункта.

В дъното на класацията се оказват Португалия, Австрия и Великобритания. С минимално отклонение от 0,54% към тях се присъединява и френският индекс САС 40. Държави като Франция, Италия, Португалия и Испания обаче бяха едни от печелившите най-вече заради спекулациите, че ЕЦБ ще започне да изкупува държавни облигации, след като използва какви ли не парични мерки, за да поддържа ценовата стабилност и с които да стимулира растежа в еврозоната. Слуховете изпратиха доходностите по държавните ценни книжа на страните до рекордни дъна.

Водещият индекс на португалския капиталов пазар – PSI 20, се оказа сред най-големите губещи не само сред развитите и развиващите се страни, но и в целия свят, след гръцкия основен бенчмарк ASE. Португалският PSI 20 изгуби 26,83% от стойността си и изпрати 2014 г. със стойност от 4 798,99 пункта. Иберийската държава официално излезе от спасителната си програма, но политически и корупционни скандали също стопяват доверието.

В Австрия ATX Prime изгуби 13,53% през 2014 г. след най-скромния растеж през 2013 г. сред индексите на борсите в ЗЕ.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 записа минимален спад от 2,71% на фона на растящата икономика и залозите, че Английската централна банка ще бъде първата сред водещите банки на развитите икономики, която ще повиши лихвените проценти.

Ето как се представиха основните индекси на борсите в Западна Европа през последните две години:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още