IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведското правителство е близо до разпад

Премиерът Стефан Лофвен смята, че предсрочните избори са реална възможност, след като гласуването на бюджета за 2015 г. върви към провал

15:59 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шведският премиер Стефан Лофвен&nbsp;заяви, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да приеме условията на опозицията относно бюджета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шведският премиер Стефан Лофвен заяви, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да приеме условията на опозицията относно бюджета. Снимка: Ройтерс

Лявоцентристкото правителство на Швеция се изправи пред провал при гласуването за бюджет. Това може да доведе до предсрочни избори по-малко от три месеца след като правителството дойде на власт, предава BBC.

Социалдемократът премиер Стефан Лофвен планираше да увеличи данъците и да увеличи разходите за социални дейности и нови работни места.

Той не успя да постигне съгласие с дясноцентристката опозиция, а крайната десница на Шведските демократи заяви, че ще блокира приемането на бюджета.

Партията на шведските демократи се появи като политически балансьор след изборите през септември. Тя стана третата сила в парламента, събирайки 13% от гласовете. Партията настоява за преобръщане на либералното шведско законодателство за имиграцията, което говорителят на партията Матиас Карлсон описа като „екстремна имиграционна политика“.

Швеция предлага постоянно пребиваване на всички сирийци, които бягат от военния конфликт в страната им. Скандинавската страна има и най-високия брой на търсещи убежище на глава от населението от всички страни в Европейския съюз.

Шведското бюро за миграция заяви, че тази година до 2 000 души кандидатстват всяка седмица. Повечето от тях са от Сирия, въпреки че има ръст и на молбите от Еритрея.

Парламентът започна дебати по проекто-бюджета за 2015 г. в сряда, като гласуването се очакваше по-късно. Очакванията, че правителството може да падне бяха толкова големи, че според някои източници шведската Избирателна комисия е наредила отпечатването на шест милиона плика за бюлетини.

Социалдемократите на Лофвен формираха правителство на малцинството с подкрепата на Зелените. Двете партии имат общо 138 места в 349 местния парламент.

Вторник вечерта премиерът прекара часове в опити да постигне сделка за бюджета с дясноцентристката опозиция. Преговорите се провалиха без да бъде постигнат компромис.

Опозицията има свой проекто-бюджет. Премиерът вече заяви, че по-скоро ще подаде оставка, отколкото да приеме условията им. „Изобщо не можа да става дума за това“, заяви той пред шведския вестник Dagens Nyheter.

Лофвен говори пред репортери във вторник: „Може да свикаме предсрочни избори по-късно, когато конституцията го позволи. Можем също да подадем оставка, а има и други варианти“.

Според шведската конституция избори могат да се проведат в рамките на три месеца след като са свикани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още