fallback

Русия блокира декларация на Съвета за сигурност на ООН, посветена на Мариупол

За руската мисия текстът не е приемлив, защото отбелязва, че сепаратистките групи в Украйна са подкрепяни от Русия

10:48 | 25.01.15 г. 16

Русия блокира декларация на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща бомбардировките над жилищен квартал в украинския град Мариупол, при които загинаха 30 души, а 90 бяха ранени, съобщава АР. Според агенцията в блокираната декларация е имало призиви за незабавно прекратяване на насилието в Украйна и разследване на случилото се в украинския град.

„Атаката е знак за значително и смущаващо увеличение на насилието в Източна Украйна”, се казва още в изявлението на Съвета.

В текста е записано още, че сепаратисткия лидер Александър Захарченко е съобщил за началото на офанзива срещу Мариупол и осъжда подобни изявления.

Според руската мисия в ООН текстовете не са приемливи, защото по искане на Великобритания в декларацията е записано, че сепаратистките групи в Украйна са подкрепяни от Русия. Руската страна посочва още, че ООН никога досега не е осъждала действията на украинското правителство в региона или изявленията им.

Руската информационна агенция ТАСС пък цитира изявления на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, според когото обстрелът над жилищния квартал по-скоро не е бил умишлен. Той обаче допълва, че дори и при това положение бомбардировки над жилищен квартал е нарушение на международното хуманитарно право. 

Украинският президент Петро Порошенко определи случилото се в събота не просто като терористичен акт, а като престъпление срещу човечеството. Той обяви 25 януари като ден на национален траур в Украйна в памет на жертвите в Мариупол.

В последните дни напрежението в Източна Украйна се засилва и руският президент Владимир Путин вече обвини Киев за водещите се битки, припомня Reuters. Западът и Украйна обаче обвиняват Русия за боевете в региона.

Мариупол е разположен на близо 100 км южно от сепаратистката крепост Донецк на брега на Азовско море. Той е стратегически пункт, който свързва руската граница с Крим. Още през есента сепаратистите в Украйна посочиха населеното място като своя стратегическа цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още