IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петро Порошенко планира нова среща на високо равнище за Украйна

Темата за влизането на страната в НАТО ще бъде поставена на референдум до 5-6 години, смята президентът

17:29 | 29.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петро Порошенко планира нова среща на високо равнище за Украйна

Преговорите за мир между Украйна и проруските сепаратисти се провалиха наскоро. Сега обаче предстои по-широк кръг преговори: президентът Петро Порошенко планира среща на високо равнище с участието на висши представители на Русия, Франция и Германия.

Порошенко обяви, че срещата ще се състои на 15 януари в Казахстан. Вече има решение за провеждането на т. нар. „нормандски формат“ в столицата на Казахстан Астана с германския канцлер Ангела Меркел и с президентите на Франция  Франсоа Оланд и на Русия Владимир Путин. Темата на срещата ще бъде конфликтът в Източна Украйна, предаде DPA, като се позова на Порошенко.

„Дипломатическата ми година започва на 15 януари със среща в Астана в т.нар. "нормандски формат". Външните министри на страните от нормандския формат бяха натоварени да изготвят дневния ред и проекторешенията на тази среща на върха", съобщи Порошенко на пресконференция.

Президентът не изключи и въвличането на САЩ в мирния процес. По думите му в конференция от формата на тази в Женева освен Украйна и Русия следва да участват и ЕС и САЩ. Тази възможност сега се проучва, заяви още Порошенко.

С проруските сепаратисти в източната част на Украйна Киев ще продължи да преговаря директно в Беларус. „Ние настояваме форматът от Минск да бъде запазен", каза Порошенко. На среща на контактната група с посредничеството на Русия и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Минск двете страни се споразумяха за размяна на затворници, но така и не се стигна до пробив в търсенето на решение на кървавия конфликт.

Същевременно Порошенко заяви още, че темата за влизането на Украйна в НАТО ще бъде поставена на референдум до 5-6 години. Припомняме, че преди броени дни страната се отказа официално от неутралитета си, като целта е присъединяване към Северноатлантическия алианс.

В подкрепа на отказа от неутралитет
гласуваха 303 депутати от общо 450 във Върховната рада, а против закона гласуваха едва 8 от присъствалите депутати. Народните представители одобриха законопроекта на президента Петро Порошенко "За внасяне на изменения в някои закони на Украйна във връзка с отказа на Украйна да спазва политика на неутралитет", който бе внесен на 18 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
високо високо, колко да е високо ..... :)) щом е в Казахстан усещам ги аз в Евразийския съюз, просто от самото начало там им е мястото и ше има мира, поне за Европата и за Русията, аааа САШшш да се опраат и да си разцъкват с арабляците там да си измислят нови терористи и да праат квот знаят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
Потрошенко е *** ! Чака ви един гол замръзнал *** в НАТО и ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още