fallback

Deutsche Bank ce върна към печалба през четвъртото тримесечие

Нетната печалба на кредитора достигна 438 млн. евро при очаквана от анализаторите загуба от 289 млн. евро

09:56 | 29.01.15 г.

Германският кредитор Deutsche Bank AG отчете изненадваща тримесечна печалба за периода октомври-декември 2014 г. въпреки покачването на резервите, заделени за покриване на задаващите се правни дела и по-високите приходи.

Нетната печалба на банката достигна 438 млн. евро в сравнение със загубата от 289 млн. евро, която очакваха анкетираните по-рано експерти от The Wall Street Journal. Година по-рано, в периода октомври-декември 2013 г., Deutsche Bank отчете нетна загуба в размер на 1,4 млрд. евро.

Приходите на дружеството за четвъртото тримесечие са нараснали с 19% до 7,8 млрд. евро от 6,6 млрд. евро година по-рано поради по-високата активност при инструментите с фиксирана доходност и валутните операции на банката. Отчетената печалба преди данъчното облагане пък достигна 516 млн. евро в сравнение с 384 млн. евро година по-рано.

"Въпреки че сме окуражени от много от нашите бизнес резултати през цялата година и четвъртото тримесечие, ние работим усилено за по-нататъшното управление на нашата разходна база, поддържането на нашата капиталова адекватно и увеличаването на възвръщаемостта на нашите акционери", заявяват в съвместно изявление съизпълнителните директори Аншу Джейн и Юрген Фичен.

Освен покачването на печалбата и приходите Deutsche Bank може да се похвали и със заделени през четвъртото тримесечие 207 млн. евро за резерви за бъдещи съдебни спорове, което е под 111-те млн. евро година по-рано, но по-малко от прогнозираните от анализаторите на Morgan Stanley 900 млн. евро.

Отделно от задаващите се глоби, Deutsche Bank е в разгара на изготвяне на стратегия, която може да доведе до продажбата или съкращаване на някои от дейностите на компанията, като например банкирането на дребно или инвестиционното банкиране, посочват хора, запознати с въпроса. Кредиторът планира да обяви резултатите от прегледа си през пролетта, когато е традиционната годишна пресконференция.

В сряда акциите на Deutsche Bank на борсата във Франкфурт затвориха със спад от 0,85% до 25,15 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още