IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиняват Deutsche Bank в данъчни престъпления

Главният прокурор на Ню Йорк настоява за изплащането на обезщетение в размер на 190 млн. долара

09:28 | 09.12.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
САЩ обвиняват Deutsche Bank в данъчни престъпления

Нови главоболия за най-голямата германска банка – САЩ дават Deutsche Bank на съд по подозрение за укриване на данъци за стотици милиони долари, заяви прокурор Прийт Барара в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Според обвинението банката се е опитала чрез измама да спести данъчни плащания чрез мними фирми. Доклад от 24 страници проследява предполагаемите действия на Deutsche Bank.

Така например през 1999 г. и 2000 г. банката е създала кухи фирми, които биха ѝ позволили да заобиколи плащането на десетки хиляди долари. Кухите компании са били създадени единствено за тази цел. „Това не е нищо повече от една криеница", казва Барара.

Според обвинителния акт делото се отнася и до данъците, които Deutsche Bank е трябвало да плати след продажбата на акции на американския фармацевтичен концерн Bristol-Myers Squibb. Банката получи тези акции в хода на придобиване през 1999 г.

Американското министерство на правосъдието твърди, че Deutsche Bank е продала през пролетта на 2000 г. дружеството, което е притежавало акциите, на кухи фирми. Въпреки това, с оглед на „десетките милиони долари данъчни задължения" продажната цена не съответствала на справедливата стойност.

Прокуратурата твърди, че кухата компания е придобила акциите с помощта на краткосрочен кредит, а почти веднага след това ги е продала отново на Deutsche Bank. Продажбата е създала на кухата компания данъчен пасив, но след погасяването на кредита и други разходи тя вече не е разполагала с достатъчно пари, за да си изплати данъчните задължения.

Впоследствие Deutsche Bank е продала акциите, без да си плати данъците, твърди щатското министерство на правосъдието.

Сега главният прокурор на Ню Йорк настоява за изплащането на обезщетение в размер на 190 млн. долара (154 милиона евро) от Deutsche Bank и предполагаемите й съюзници, включително американската банка Wells Fargo. Тази сума покрива данъци, глоби и лихви.

Deutsche Bank реагира с изненада на обвиненията и заяви, че проблемът е бил решен още през 2009 г. Говорителката на банката Рене Калабро заяви, че правителството на САЩ вече е изоставило теорията си, че банката носи отговорност в случая.

Банката имаше подобни проблеми и в Германия, където бе разследвана за подобни практики. Преди около две години около 500 следователи проведоха акция в централата на банката във Франкфурт. Петима служители на банката бяха временно задържани. Служителите на банката бяха заподозрени в сериозни данъчни измами, пране на пари и възпрепятстване на правосъдието във връзка с търгуваните в Европейския съюз сертификати за емисии на въглероден диоксид, заявиха франкфуртските федерални прокурори. Системата на ЕС за търговия с емисии позволява на някои компании да изпускат определено количество въглероден диоксид в атмосферата. Ако дадена фирма отделя по-малко, то е позволено да продава излишъка под формата на сертификат.

Разследващите тогава претърсиха също няколко домове и офиси в цяла Германия като част от същата операция, включително в Берлин и Дюселдорф. Разследването за предполагаемо укриване на ДДС за търговия с емисии тече от пролетта на 2010 г. Офисите на Deutsche Bank във Франкфурт бяха вече претърсени тогава, но следователите смятат, че доказателствата вероятно са били скрити от тях. Банката публикува изявление, в което се казва, че ще сътрудничи напълно на властите.

По-рано през годината – през октомври, запознати с темата лица споделиха, че американски и други регулатори очакват да наложат сериозни глоби на Deutsche Bank през следващите няколко месеца. Тогава обаче ставаше дума за обвиненията към Deutsche Bank за подправянето на междубанковия индекс Libor.

Регулаторите в САЩ в момента преразглеждат сериозно данъчните практики на банките и техните клиенти в САЩ. През май швейцарската Credit Suisse Group призна, че е помагала на американски клиенти да укриват данъци. Банката плати на американското министерство на правосъдието обезщетение от 2,6 млрд. долара, за да сложи край на дългогодишното разследване по въпроса.

Швейцарската банка от своя страна се съгласи през 2009 г. да заплати 870 млн. долара, за да бъде отложено съдебно преследване по обвинения за данъчни измами. Банката призна по това време, че е помогнала на клиентите си да укриват данъци. Въпреки това не се стигна до формалното признаване на вина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Вършили ли са немците данъчни престъпления на територията на САЩ?Разбира се, че да и то много! Като гледам отдавна се е наложила практика всички големи играчи на пазара да вършат подобен род хватки, трикове и престъпления за избягване плащането на данъци.Въпросът е защо са търпели немците досега и може би Mavi Goz дава най-точния отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
pepe
преди 9 години
Ами така ще е, след като определиха срок до 2020 да им върнат златния резерв - съответно някой трябва да го плати, за да могат да закупят злато от пазара - че иначе откъде? Зассега им дадоха 30 тона, които при сегашни цени всеки може да си ги сметне. Виж Холандия си поиска 122 тона и после излезна инфо, че вече са си го получили със задна дата - ама там става въпрос за една услуга с един самолет. А иначе за немците следващата доставка кой ще я плати - може би дойче телеком ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Това е жълт картон за все по-ясно оформящата се опозиция на германския едър капитал срещу Меркел и нейната политика кум Русия и крезата в Украйна!Париба и Сосиете Женерал също са в ролята на двете мъде на Оланд, за които здраво го държат янките. Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 1
Tobywolf
преди 9 години
Тия "Господарите на света" нещо започнаха да го дават силно изнудвачи...То не остана несанкционирана европейска банка и фирма...Май само печатния стан не стига...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Ааа не бе за тва не им дадоха златото на немцьй. На тях не им требе война, само да пукнат балона с деривати на Deutsche Bank и EU е в канала. Но все от някъде тряя да се почне ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Lesov
преди 9 години
Ай така се правят опорни точки и баба меркел се обявява за санкции срещу русия...системата заслужава катарзис от всиките брюкселски и наши продажни ***..дори с цената на студуване тази зима...нека на електората да му дойде акъла...оти тамошните политици са много по-крадливи и подмолни от наще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още