fallback

Мишел Сапен: Гърция няма бъдеще извън еврозоната

Може да отложим или намалим тежестта на гръцкия дълг, но не и да го анулираме, заяви френският финансов министър

17:18 | 01.02.15 г. 6

Гърция няма бъдеще извън еврозоната, но е справедливо страната да иска да обсъди пътища за намаляване на тежестта на нейния дълг. Това заяви днес френският финансов министър Мишел Сапен няколко часа преди планирана среща с новия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, предадоха Ройтерс и БТА.

"Ако правителството каже "ние искаме да останем в еврото", това е правилно. Няма бъдеще за Гърция извън еврото", каза Сапен пред френската телевизия Канал Плюс.

Сапен също подчерта, че не стои въпросът за анулиране на гръцкия дълг.

"Не, ние няма да анулираме, ние може да обсъждаме, може да отложим, може да намалим неговата тежест, но не да анулираме", каза френският финансов министър.

Проучване в Германия пък разкрива, че повечето германци подкрепят оставането на Гърция в еврозоната, но са против отписването на дълга.

62 процента от германците са се обявили за оставане на Гърция в еврозоната, показват резултатите от анкета сред 504 души, осъществена в четвъртък от социологическа агенция Emnid за в. Bild am Sonntag, съобщава Ройтерс. Само 26 на сто от анкетираните са заявили, че искат Гърция извън съюза на единната европейска валута.

Новото правителство в Атина показа още в първия си ден, че няма да се откаже от предизборните си обещания да сложи край на политиката на икономии, която бе наложена на Гърция съгласно спасителната програма, договорена от предишното правителство.

Въпреки това новият гръцки премиер Алексис Ципрас се обади късно в петък на президента на Европейската централна банка Марио Драги, за да го увери, че Атина иска споразумение, съобщи правителствен служител, цитиран от Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в интервю, публикувано вчера, че иска Гърция да остане в еврозоната, но изключи възможността за отписване на дълга.

Резултатите от анкетата на агенция Емнид показват още, че 68 процента от запитаните също са против отписване на дълговете на Атина.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още