IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призовава Атина към сдържаност

Ако аз бях отговорен гръцки политик, аз не бих водил повече дебати за подстригване на дълга, казва и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле

11:07 | 31.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел призовава Атина към сдържаност

Федералното правителство на Германия призовава новото политическо ръководство на Гърция да спазва договореностите. Както канцлерът Ангела Меркел, така и финансовият министър Волфганг Шойбле съветват премиера на Гърция Алексис Ципрас и неговия финансов министър Янис Варуфакис да се стремят към по-голямо сътрудничество при търсенето на решение за проблемите на страната. Същевременно Меркел категорично отхвърля възможността за ново опрощаване на дълговете на Гърция.

„Вече имаше доброволен отказ от страна на частните кредитори, редица банки вече опростиха на Гърция  милиарди евро. Друга възможност за подстригване на дълга аз не виждам", заявява Меркел пред Hamburger Abendblatt.

Подобно мнение изразява и Шойбле. „Ако аз бях отговорен гръцки политик, аз не бих водил повече дебати за подстригване на дълга“, казва той пред Die Welt. „Който познава финансирането на гръцките дългове, знае, че до 2020 г. няма да има проблеми".

Меркел подчертава, че ЕС ще запази своята политика на реформи. Целта продължава да бъде Гърция трайно да остане част от валутната общност, поясни тя. Според информация на списание Spiegel обаче федералното правителство е готово да се предостави на Гърция нова помощна програма в размер на до 20 млрд. евро - при условие, че Ципрас приеме условията за реформи и надзор от страна на Тройката кредитори – Европейския съюз (ЕС), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ).

Така нареченото подстригване е едно от централните обещания от предизборната кампания, с която новият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас дойде на власт. Привържениците възприемат това като начин за драстично намаляване на дълговата тежест на члена на еврозоната.

В такъв случай обаче партньорите би трябвало да се откажат от погасяването на  висока двуцифрена сума в милиарди евро, без да получат в замяна нещо осезаемо - и без вероятно да има промени при злоупотребите в гръцката икономика, на гръцкия пазар на труда, в администрацията или при публичните разходи. Ето защо и гласовете срещу подобно опрощаване на задълженията извън Гърция стават все по-шумни.

Като условие за нова финансова помощ за задлъжнялата страна канцлерът Ангела Меркел споменава в интервюто си за Hamburger Abendblatt продължаването по пътя на реформите. „Европа ще продължи да показва солидарност към Гърция, както и към другите страни, най-силно засегнати от кризата, ако тези страни предприемат свои собствени усилия за реформи и бюджетна дисциплина", казва Меркел.

„Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме самостоятелни действия в рамките на мандата си, като например закупуване на държавни облигации“, казва още Меркел. „Ясно е обаче, че парите на ЕЦБ не могат да заместват строгото прилагане на реформи в страните от еврозоната“, пояснява тя.

„Ние, Германия и другите европейски партньори, сега изчакваме да видим с каква концепция новото гръцко правителство ще дойде при нас", добавя канцлерът. От 2010 г. Гърция се предпазва от изпадане във фалит с помощта на международна финансова помощ.

Ако европейските партньори не се бяха намесили, правителството в Атина щеше да се изправи наред с другите неща и пред изискванията на големите частни инвеститори, като банки и хедж фондове, за връщане на кредити. 

В замяна на това страната реши да извърши сериозни икономии и реформи. През последните дни обаче новото гръцко правителство на министър-председателя Алексис Ципрас обяви, че прекратява  сътрудничеството си с инспекторите от Тройката. Експулсирането на така наречената "Тройка" означава на практика едностранно прекратяване на договорните задължения, твърди DPA.

Дори неутралните наблюдатели считат това за ясна провокация към донорите и по този начин - изключително рискован ход от страна на новото гръцко правителство. Ясно е, че без помощ отвън само в рамките на няколко седмици страната ще бъде изправена пред фалит с потенциално опустошителни последствия за милиони дребни спестители, пенсионери и всички гърци, пише в свой анализ и икономическия канал NTv.

Непосредствената причина за новата криза от петък вечер бе отказът на новия гръцки министър на финансите Янис Варуфакис да продължи сътрудничеството с Тройката - представителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка. До този момент именно Тройката договори помощите и условията между международните донори и Гърция. По този начин новото правителство, състоящо се от леви радикали и десни консерватори, изпълнява предизборните си обещания, обясни министърът. Но какво ще се случи с Гърция през следващите месеци засега остава неясно. 

Под ръководството на Ципрас новото гръцко правителство вече предприе в първите си няколко дни редица непопулярни стъпки. Въпреки това досега всички мерки са за сметка на продължаващите бюджетни ограничения.

Новото гръцко правителство вече уволни директорите на Агенцията за приватизация с мотива, че  няма основание органът (HRADF) да продължава да работи в тази форма, след като програмата за приватизация е била прекратена. 

Конкретни стъпки за съживяване на гръцката икономика все още не са предприети. Вместо това министърът на отбраната Панос Каменос възпламени стар конфликт със съседна Турция, която може да доведе и до въоръжена конфронтация. В петък той е прелетял на борда на хеликоптер над необитаем остров близо до турския бряг, заради който Турция и Гърция бяха на ръба на война през 1996 г., съобщи Ройтерс.

Вертолетът е отишъл до остров Имия, за да бъдат спуснати от него венци в памет на трима гръцки военнослужещи, загинали в района при катастрофа на хеликоптер преди 19 години, посочва гръцкото министерство на отбраната. Като реакция на това обаче турски изтребители са навлезли в гръцкото въздушно пространство и са били прехванати от гръцки военни самолети.

Каменос е лидер на малката дясна партия "Независими гърци", която сформира правителствената коалиция с победилата на изборите в неделя лява радикална партия СИРИЗА.

Гръцката икономика в цифри:

Ниво на безработица: 25%,
Ниво на младежка безработица: почти 50%
БВП: Срив на БВП с 25% от началото на кризата в еврозоната
Външен дълг на страната: 175% от БВП
Заеми: 240 млрд. евро от ЕС, ЕЦБ и МВФ  

Източник: BBC

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wageОбикновенно се ползват два подхода средна и медианна заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
GoldBear
преди 9 години
The incoming government in Athens is already making waves: Greece's minimum wage will be hiked by 10%, to about ?750 per month from about ?680. That's according to Syriza's new labor minister, speaking to the Greek TV station Skai. The incoming government in Athens is already making waves: Greece's minimum wage will be hiked by 10%, to about ?750 per month from about ?680. That's according to Syriza's new labor minister, speaking to the Greek TV station Skai. Read more: http://***.businessinsider.com/greeces-new-government-is-already-hiking-the-minimum-wage-and-reversing-privatisation-2015-1#ixzz3QOTlT32y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Прав сте, информацията на BBC за заплатите не е коректна. Премахваме я. Благодаря, че сте толкова стриктни читатели. Поздрави и хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
GoldBear
преди 9 години
хаха какви са тези партенкиMinimum Wages in Greece remained unchanged at 683.80 EUR in December of 2014
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
Vesko94
преди 9 години
Информация в края на статията е от BBC, нали? Хубаво! Но е грешна! Средната месечна заплата в Гърция е около 1000 евро, не 600. 580 евро е минималната заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
Шойблето и Меркела да си ги търсят от предишните политици клана Папандреу, тея са като са ошушкани, кво да им дадат ... от де ?!? Приватизации ала бала и като при нас имаме Атомна електроцентрала и EVN и ЧЕЗ ни продават нашия ток ?!? фалираха ни всичко и ни дават после пари да се "опрайм". Като ти преебат всичко после кво да се опрааш .... Плюс тва Драгито нали печати от въздуха нали с тва се прай икономика, както повечето тука скачат ?!? Еееми ше си напечатат едни нови 300 млрд. ECB и готооо няма да има проблеми, даже може и повечко да си имат за харчалък ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 9 години
Май се говори на различни езици . Не е ли ясно че без приватизация и то ударна приватизация проблема е неразрешим .Първо щяха за година да докарат 50милиарда после 20 - оказа се дефакто 3. А сега пълен стоп и опасност от национализация .На западните кредитори не им ли се изясни картината - толкова ли са .............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още