IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде големите за фалит банки разделят евродепутатите

Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП трудно ще постигне съгласие по общоевропейския регламент за решаването на проблема

11:12 | 04.02.15 г.
Твърде големите за фалит банки разделят евродепутатите

Дълбокото разделение между политическите групи в Европейския парламент пречи на реформата, свързана с банките, попадащи в графата “твърде големи, за да фалират”, пише онлайн изданието euractiv.com. Това обаче е една от ключовите политически цели след глобалната криза през 2008 г., отбелязва изданието.

Докладът с предложенията за регламентиране на структурните мерки за “подобряване устойчивостта на кредитните институции в Европа" в момента се разглежда от парламентарната Комисия по икономически и парични въпроси. Изменения в доклада ще бъдат дискутирани от Комисията по-късно този месец.

Шансовете обаче докладът да мине при гласуването се оценяват на по-малки от 50:50, според белгийския евродепутат от “Зелените” Филип Ламбертс.

От дясната формация “Европа на свободата и пряката демокрация” са предложили повече от 100 поправки към доклада, а Сайед Камал, британски консервативен депутат, който председателства групата на Европейските консерватори и реформисти, заяви, че докладът всява “невероятно разделение” в комисията.

“Не съм убеден, че решаваме въпроса за банките, които са твърде големи, за да фалират”, коментира Камал, обяснявайки защо се противопоставя на доклада.

Ламбертс призовава за “европейски Викърс”, позовавайки се на британския регламент за разделянето на търговските от инвестиционните поделения на банките по препоръката на Джон Викърс от Независимата банкова комисия.

"Разделянето на инвестиционното банкиране от търговските операции е необходимо, но не достатъчно условие за предотвратяване на фалитите на твърде големите банки. Докладът е разводнен. Ако следваме тези препоръки така, както са отправени, вероятно нито една банка няма да бъде разделена”, коментира Ламбертс.

Заради кризата в еврозоната европейските правителства похарчиха над 1,5 трлн. евро в подкрепа на финансовите институции, чийто фалит би представлявал системен риск за икономиките, припомня изданието. Много страни се опитват да въведат защити на национално ниво. ЕП обаче обсъжда правила, които да са приложими за всички европейски банки.

Основните спорни моменти са степента на разделение между звената за търговско и инвестиционно банкиране, както и размерът на банките, които да бъдат обхванати от законодателството.

Когато докладът беше публикуван през януари, неправителствената организация Finance Watch коментира, че той “значително отслабва целите, обхвата, дефинициите, механизмите и санкциите, първоначално предложени от Европейската комисия”. Според организацията така предложените регламенти са неефективни.

От Европейската банкова федерация възразиха срещу опитите за постигане на съгласие за общоевропейска регулация. Според организацията вече са предприети много законодателни инициативи на местно равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още