IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите на Nestle са с отрицателна доходност

Инвеститорите са готови да плащат, за да си гарантират сигурни вложения

11:52 | 04.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Облигациите на Nestle са с отрицателна доходност

Доходността по корпоративните облигации на Nestle вчера падна под нулата, подчертавайки отчаяното търсене от инвеститорите на сигурни инструменти след обявените мерки на Европейската централна банка за намаляване на разходите по заемите, пише Financial Times.

Швейцарският производител на храни е една от най-високо оценените компании в Европа. Търсенето на нейните облигации нарасна в резултат на обявяването от ЕЦБ, че ще започне покупки на облигации за до 60 млрд. евро на месец поне до септември 2016 г.

Това в крайна сметка доведе доходността по 4-годишните еврови книжа на Nestle до -0,008 на сто, което означава, че инвеститорите плащат за вложението.

Корпоративните облигации остават по-привлекателни за някои инвеститори дори от първокласните държавни, въпреки че са по-рискови. Въпреки това е изключително рядко доходността на корпоративните облигации да бъде отрицателна. Миналата седмица за кратко това се случи с облигации на петролната компания Shell.

Междувременно доходността по 10-годишните германски ДЦК спадна под тази на съответните им японски за първи път в историята, което според някои анализатори е показателно за дефлационния капан, в който е попаднала еврозоната.

Тибо Коле, кредитен стратег в UBS, коментира, че инвеститорите във висококачествени корпоративни облигации са по-загрижени за защитата на техните пари, отколкото за постигането на доходност, предвид икономическите притеснения в  Европа. "Количествените улеснения на ЕЦБ правят облигациите по-изгодни от акциите, защото растежът на корпоративните печалби просто го няма."

Рекордни обеми държавен дълг сега носят отрицателна доходност, откакто ЕЦБ стана първата централна банка в света, която наложи отрицателна лихва за банковите депозити при нея през юни миналата година. Над 1,5 трлн. долара дълг в еврозоната с падеж над една година сега има отрицателна доходност, докато преди една година нямаше такъв.

Немският дълг вече има отрицателна доходност по облигациите с падеж до шест години, както и датският. Холандия, Швеция и Австрия имат отрицателни доходността по дълга си с падеж до пет години, докато швейцарските ДЦК са на минус при матуритети до 13 години.

Ниската доходност насърчи правителствата да издадат по-дългосрочен дълг, за да си гарантират лихвите, като Ирландия се присъедини към Португалия и Италия в продажбата на 30-годишни облигации, като привлече поръчки за повече от 11 млрд. евро от глобални инвеститори, което позволява на страната да се финансира при лихва под 2 на сто годишно.

"ЕЦБ е доминиращата движеща сила на пазарите", заявява Филип Браун, ръководител за пазарите на държавен дълг на Citigroup. "Въздействието й се усеща не само при държавните облигации от еврозоната, които тя планира да купи, но и при активите, към които инвеститорите смятат да се насочат, след като продадат на ЕЦБ.

Салман Ахмед, стратег в Lombard Odier Investment Managers казва, че по-голямата от очакваното програма на ЕЦБ може да доведе до сериозни размествания на пазара на облигации. "За разлика от САЩ и Великобритания, програмата на ЕЦБ ще се насочи и към съществуващия запас от дългови ценни книжа, притежавани от банки и инвеститори, а не само към новоемитираните. "Много е възможно доходността по висококачествените европейски ДЦК да остане на отрицателна територия в обозримо бъдеще."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още