IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария затяга банковия контрол

Премиерът Виктор Орбан отново обещава намаляване на банковия данък

14:53 | 10.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарското правителството на премиера Виктор Орбан ще предприеме мерки за по-строга регулация на банковата система, пише Financial Times.

Новите мерки имат за цел "премахването на чуждестранната доминация в сектора". Въпреки че унгарската OTP има най-голям пазарен дял, сред най-важните играчи на пазара са австрийските Erste и Raiffeisen, италианската UniCredit и белгийската KBC.

Секторът пострада тежко по време на финансовата криза през 2008 г., след като правителството въведе допълнителни данъци върху банките в опит да намали бюджетния си дефицит.

По-конкретно се променя базата за изчисление на унгарския банков данък. Както писа и Die Presse още в съботното си издание, при изчислението на налога вече няма да се взема предвид балансовата сума от 2009 г. (която при много банки тогава бе значително по-висока), а тези от 2014 г. В допълнение данъчната ставка се очаква да спадне: през 2016 г. до 31 базисни пункта, а през 2017 г. - до 21 базисни пункта. За банките това може да означава намаляване на данъка наполовина, твърдят анализатори.

Освен това обаче премиерът Виктор Орбан обяви, че правителството ще изкупи до 30% от дейността на австрийската банка Erste в страната според план, който е бил координиран с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който ще позволи намаляването на най-високия банков данък в Европа.

Според австрийската банка тази стъпка не значи, че тя иска да се оттегли от Унгария. По-скоро това е „символичен акт“. Според спекулациите идеята за това е била родена още през есента на 2014 г. по време на разговор между Орбан и главния изпълнителен директор Андреас Трайхл.

Прекратяването на "чуждестранното влияние" е една от целите на кабинета на Орбан, който вече купи Budapest Bank и MKB Bank през 2014 г., с което повече от половината банкови активи в страната станаха унгарска собственост.

По силата на меморандум правителството се задължава да намали банковия данък през следващите три години и да се "въздържа от приемане на нови закони и правила, които да намаляват печалбите на банковия сектор". Будапеща пое задължение и да продаде мажоритарния си дял в няколко банки до 2019 г.

След въвеждането на банковия данък през 2010 г. той е донесъл на правителството 3,1 млрд. евро. През същата година правителството национализира пенсионни фондове за над 12 млрд. евро и въведе допълнителни данъци върху енергетиката, телекомуникациите и търговските вериги. 

Анализаторите обаче посрещат със скептицизъм плановете на унгарското правителство, защото не за първи път Орбан обещава да намали банковия данък. Също така се отбелязва, че държавата е собственик на все по-голяма част от банковите активи в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Тва скоро го очакваме от бая време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 10
993
преди 9 години
Орбан скоро ще го яде дебел и дълъг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
993
преди 9 години
Орбан скоро ще го яде дебел и дълъг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 9 години
как няма един атакист да те похвали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още