fallback

Нов опит за атентат срещу карикатурист на Мохамед

Един човек е загинал, трима са ранени при стрелба по време на дебат за свободата на словото в Копенхаген

20:20 | 14.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Един човек е загинал при стрелба в кафене в датската столица Копенхаген. Трима датски полицаи са ранени, докато гарантирали сигурността на участниците в дебат относно свободата на словото, предадоха световните агенции. Убитият е 40-годишен участник в дискусията, чието име не се съобщава.

Проявата се състояла в кафене Крудтьонден, чието име в превод от датски означава Барутен погреб, посочва ТАСС. Нападението е извършено от двама души, въоръжени с автоматично оръжие. После те избягали с автомобил Фолксваген в тъмен цвят, но очевидци успели да запишат номера му, допълва ТАСС. Нападателите се издирват, пояснява ДПА.

Нападението е било покушение срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, предаде ТАСС, като се позова на полицията на Копенхаген. Той породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи пророка Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва Ройтерс. 

Според Хелле Меретте Брикс, една от организаторките на проявата, Вилкс не е пострадал при стрелбата, предаде Асошиейтед прес. Полицията е извела Вилкс от заведението, допълва ДПА. Когато шведът гостува в Дания, той е поставян под полицейска охрана, припомня AP.

В дебата е участвал посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай, който написа в Twitter, че е невредим.

След стрелбата по витрината на кафенето бяха открити 30 дупки от куршуми, допълва AP.

Кафенето, в което отекна стрелбата, е известно с джазовите си концерти. Днес състоялата се дискусия е била под наслова "Изкуство, богохулство и свобода на словото", пояснява агенцията.

"Тези хора стреляха по нас. Искаха да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат", разказва френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с AP.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

Чули са се най-малко 50 изстрела, а полицаите твърдят, че те са били дори 200. Куршумите са преминали през вратите и витрината на кафенето и всички са легнали на пода, разказва пред Франс прес посланикът на Франция.

Успяхме да избягаме от стаята и сега сме вътре, защото ситуацията е все още критична. Нападателите не са заловени и могат все още да са в квартала, казва посланикът.

Той допълва, че е имало няколко десетки души аудитория, когато е започнала стрелбата.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс осъди стрелбата в Копенхаген и я определи като терористичен акт, предаде Франс прес.

Осъждам с най-голяма твърдост този атентат. Франция застава на страната на датските власти и на датския народ в борбата срещу тероризма, заяви министърът.

Френското президентство поясни, че в Копенхаген ще отиде френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още