IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за атентат срещу карикатурист на Мохамед

Един човек е загинал, трима са ранени при стрелба по време на дебат за свободата на словото в Копенхаген

20:20 | 14.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кафенето, в което се е състоял дебатът. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кафенето, в което се е състоял дебатът. Снимка: Ройтерс

Един човек е загинал при стрелба в кафене в датската столица Копенхаген. Трима датски полицаи са ранени, докато гарантирали сигурността на участниците в дебат относно свободата на словото, предадоха световните агенции. Убитият е 40-годишен участник в дискусията, чието име не се съобщава.

Проявата се състояла в кафене Крудтьонден, чието име в превод от датски означава Барутен погреб, посочва ТАСС. Нападението е извършено от двама души, въоръжени с автоматично оръжие. После те избягали с автомобил Фолксваген в тъмен цвят, но очевидци успели да запишат номера му, допълва ТАСС. Нападателите се издирват, пояснява ДПА.

Нападението е било покушение срещу шведския карикатурист Ларс Вилкс, предаде ТАСС, като се позова на полицията на Копенхаген. Той породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи пророка Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва Ройтерс. 

Според Хелле Меретте Брикс, една от организаторките на проявата, Вилкс не е пострадал при стрелбата, предаде Асошиейтед прес. Полицията е извела Вилкс от заведението, допълва ДПА. Когато шведът гостува в Дания, той е поставян под полицейска охрана, припомня AP.

В дебата е участвал посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай, който написа в Twitter, че е невредим.

След стрелбата по витрината на кафенето бяха открити 30 дупки от куршуми, допълва AP.

Кафенето, в което отекна стрелбата, е известно с джазовите си концерти. Днес състоялата се дискусия е била под наслова "Изкуство, богохулство и свобода на словото", пояснява агенцията.

"Тези хора стреляха по нас. Искаха да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат", разказва френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с AP.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

Чули са се най-малко 50 изстрела, а полицаите твърдят, че те са били дори 200. Куршумите са преминали през вратите и витрината на кафенето и всички са легнали на пода, разказва пред Франс прес посланикът на Франция.

Успяхме да избягаме от стаята и сега сме вътре, защото ситуацията е все още критична. Нападателите не са заловени и могат все още да са в квартала, казва посланикът.

Той допълва, че е имало няколко десетки души аудитория, когато е започнала стрелбата.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс осъди стрелбата в Копенхаген и я определи като терористичен акт, предаде Франс прес.

Осъждам с най-голяма твърдост този атентат. Франция застава на страната на датските власти и на датския народ в борбата срещу тероризма, заяви министърът.

Френското президентство поясни, че в Копенхаген ще отиде френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 9 години
Е ти още малко и ще поискаш да върнат "Под Игото" в програмата по литература, а ЧЕЗ да спре тока на Факултето за неплатени сметки !!!!...Не може така, толеранстността изизсква да уважаваш и да се радваш на виенето от минарето на Баня Баши, да приветстваш с усмивка участниците в София Прайд и задължително да подкрепяш с две ръце европейските ценности...Засрами се:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
lozkhris
преди 9 години
Нас може да ни прегази без бой който си иска за по-малко от 3 часа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Откачени карикатуристи!Толкова ли са ограничени?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
аз истината почти никога не съм я виждал в инвестора само в неделя като тряя се ходи на църква ... :))) - ей тая първата строфа изтрили педерастите инвесторски , ноооо ей са чек да го разлепим аз като плакат на всякъде, малко да влезна у серия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
тея с тия атентати може да се пробват в Москва или Петеребург и там ше им върже .... някви финансирани ислямисти където са обучени да сеят разруха и паника ..... Така ше е тя докат се занимаваме с тея *** от Сашш ше има такива ексцесиии, като им отрежем клона и изгоним всички арабляци и американци от Европата и няма да има патаклами също така и да се въведе граничен контрол и визи както си беше и проблемите ше спрат. Разните му там неправителствени организации да се забранят със закон и разни "американски движения за права и свободи" и черта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
Jay Gould
преди 9 години
Радостта на българите от атентата е неописуема и болшинството коментари са в стил "Жалко, че не ги убиха!" което значи, че нашенците са готови да приемат исляма и Ислямска държава би ни прегазила без бой за не повече от 3 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още