IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийна фирма ще съди ЕК заради държавната помощ за АЕЦ "Хинкли Пойнт"

Одобрените субсидии ще насърчат и други ядрени проекти, смятат от германската Greenpeace Energy

11:24 | 06.03.15 г.
Енергийна фирма ще съди ЕК заради държавната помощ за АЕЦ "Хинкли Пойнт"

Германският производител на зелена енергия Greenpeace Energy планира да заведе дело срещу Европейската комисия заради издаденото през октомври 2014 година разрешение за строителство на нови ядрени мощности във Великобритания, съобщи The Local.

Със своето решение Брюксел разреши даването на държавни гаранции за реализацията на проекта на EDF и дългосрочни договори за изкупуване на произведената от двата реактора електроенергия. Очакванията са новата централа АЕЦ „Хинкли Пойнт“ да бъде с реактори АР 1000 на Westinghouse.

Германското издание посочва, че строителството на двата реактора в новата централа ще коства около 40 млрд. евро. Британското правителство обеща държавни гаранции за 22 млрд. евро за изграждането на новите ядрени мощности и гарантира изкупна цена на произведеното електричество от 0,11 евро за киловатчас, която е два пъти по-висока от цената на пазара в момента.

Именно срещу одобрените субсиди възразява Greenpeace Energy. Според представители на компанията отстъпките, направени от ЕК, могат да навредят сериозно на „зеления“ сектор в Германия, както и в цяла Европа. Страната е най-големият производител на електричество от възобновяеми източници в Европа и същевременно правителството взе решение за постепенното затваряне на ядрените централи в страната.

Опасенията на зелените производители са, че одобрението на подкрепата за АЕЦ „Хинкли Пойнт“ на Европейската комисия отново ще отвори вратата за масовото развитие на ядрената енергетика в Европа, а това има потенциал да унищожи ВЕИ-сектора не само в Германия.

От друга страна обаче, ако този производител на зелена енергия успее да осъди решението на Брюксел да бъде одобрена държавната помощ за британската централа, това може да постави в доста неизгодно положение бъдещите планове на държавите от ЕС да построят нови ядрени мощности.

Припомняме, че в началото на октомври 2014 година Европейската комисия даде зелена светлина на споразумението между британското правителство и консорциума, който планира да строи новата централа. Основанието за това решение, взето след 12 месеца проучвания, е, че ядрената енергетика е чиста и производството на електричество от такива мощности е в съзвучие с плановете на Комисията за опазването на околната среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още