fallback

ЕЦБ е започнала покупки на германски ДЦК?

Според източници на Bloomberg Европейската централна банка реално е стартирала програмата си за количествени улеснения

12:56 | 09.03.15 г. 23
Автор - снимка
Редактор

Твърди се, че Европейската централна банка днес е започнала да изкупува правителствени облигации на страните от еврозоната, както обяви миналата седмица президентът ѝ Марио Драги. Банката е направила първата стъпка по програмата за количествени улеснения, която цели да повиши ръста на цените в региона, съобщава Bloomberg.

Централните банки в региона са закупили германски облигации, заявиха двама трейдъри на държавен дълг, които пожелаха да останат неназовани, тъй като сделките са поверителни. Говорител на ЕЦБ отказа да коментира покупките.

Облигациите поскъпнаха, респективно доходността им се понижи. Доходността по десетгодишните германски облигации спадна с 0,04 процентни пункта до 0,35% в 12:10 българско време, доближавайки рекордно ниското ниво от 0,28% от 26 февруари. Доходността на десетгодишните италиански облигации спадна с 4 пункта до 1,28%.

Очакването на плана за изкупуване на облигации на ЕЦБ на стойност 1,1 трлн. евро вече предизвика ръст на дълговия пазар, който доведе доходността в еврозоната до рекордно ниски нива и в същото време доведе еврото до най-ниското му ниво от повече от 11 години. Индексът Stoxx Europe 600 пък достигна най-високото си ниво от 2007 г. Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в Кипър, че пакетът със стимули ще доведе до най-бързия икономически ръст в еврозоната от седем години и ще помогне на инфлацията да достигне целта на ЕЦБ.

„Може да се наложи ЕЦБ да наддава агресивно за облигации, за да ги вземе от техните притежатели, особено за да бъдат избегнати въпросителни около надеждността на изпълнението на количествените улеснения“, заяви Чагдаш Аксу, анализатор в Barclays. Доходността по най-сигурните облигации в еврозоната „ще остане потисната“, твърди той. 

Миналата седмица ЕЦБ заяви, че покупките, които ще включват държавен и частен дълг, ще бъдат сключвани на вторичния пазар от националните централни банки. Това е разликата с подхода на Федералния резерв на САЩ, който имаше календар, показващ на дилърите какво смята да купи и кога.

ЕЦБ заяви, че единствено облигации с падеж между 2 и 30 години ще могат да участват в програмата. Въпреки това националните централни банки ще имат определено място за маневриране, когато извършват покупките на своите пазари, което ще им даде известен избор между дълговете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още