IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как паричната политика на ЕЦБ влияе върху баланса на БНБ

Българската банка претърпява загуби, които биха могли да се прехвърлят върху данъкоплатеца през държавния бюджет, пише икономистът Николай Василев

08:35 | 09.03.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как паричната политика на ЕЦБ влияе върху баланса на БНБ

В брой номер 23 за 2015 г. The Wall Street Journal споменава за безпрецедентната политика на Датската централна банка, която само през месец февруари увеличи валутните си резерви с 25,32 млрд. долара. По изчисление на авторите тази сума се равнява на 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Дания за 2014 г. Основната причина затова е началото на т.нар. количествени улеснения, или както самата Европейска централна банка (ЕЦБ) ги нарича – нестандартни мерки по паричната политика (от встъпителното изявление на президента Марио Драги на пресконференцията на 5 март – бел. ред.).

Поради фиксирания курс на кроната спрямо еврото в рамките на диапазон от ±2,25%, който Датската централна банка се задължава да поддържа, институцията е принудена да интервенира на валутните пазари. Освен това с цел поддържането на курса банката намали в рамките на четири пъти само за двата месеца от началото на годината лихвените проценти по депозитите до нива от -0,75%. Не на последно място като част от мерките Датската централна банка отмени всички търгове за ДЦК до края на 2015 г.

По-рано за да избегне подобен ръст на баланса си, а и вследствие на вече увеличения такъв, Швейцарската централна банка взе изненадващо решение на 15 януари да премахне обвързването на франка с еврото, което беше въведено преди малко повече от 3 години.

Може би едно от малкото неща, по които си приличаме с датчаните и швейцарците (до преди премахването на фиксирания курс) е, че и нашата централна банка следва политика на обвързване на лева към еврото, записана в закона за Валутния борд, пише в свой анализ икономистът Николай Василев.

Какви са последиците от това за баланса на Българска народна банка (БНБ)?

Графика 1: Баланс на БНБ

Данни: БНБ, изчисления на автора

Тенденция на увеличение на активите се забелязва и в баланса на БНБ. Данните за първите два месеца от годината показват спад от 5,36% на месечна база за месец януари и значителен ръст от 9,79% за месец февруари до безпрецедентното ниво от 33,6 млрд. лева. В абсолютни стойности това се равнява на ръст от малко по-малко от 3 млрд. лева за един месец – 4.1% от БВП за 2013 г.

На графиката ясно се вижда, че това не е еднократна движение, а е по-скоро част от положителна тенденция, която започва от юни 2014 г. Тенденцията на ръст съвпада изцяло с обезценката на еврото спрямо долара. Така БНБ става поредната централна банка със сериозен ръст на баланса си, породен от решението на ЕЦБ.

Графика 2: Движение на валутната двойка USD/BGN

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
nvasilev
преди 9 години
Пускам един линк към скрийншотове на развитието на BGN/EUR. На първия (https://onedrive.live.com/redir?resid=8975C7097D7F96BC!4098&authkey=!AITw34ZVSSB_n94&v=3&ithint=photo%2cgif) се вижда развитието на кроса през последния месец. Като намеря повече време ще пусна и данните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
51% от проблемите на света идват от лихвата''Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние'' - Алън Грийнспан - http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.htmlИнфлацията е вид данък ,конфискация и трябва преразпределение и т.н. описал съм всичко в коментар 1 - http://darikfinance.bg/***/113042?&order=asc#comments Проф. Хано Бек - инфлацията е един вид данък ,нечестен данък, който засяга най-вече гражданите с по-ниски доходи казва той и допълва: Принципно инфлацията е един вид данък върху съхраняването на пари в брой. Според мен тя е един доста недемократичен данък, защото хората няма как да гласуват за нея За да може дълговете да бъдат изплатени, политиците би трябвало да повишат данъците. Това би било най-честното и открито решение.Още факти тук(накрая) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
mktmkr
преди 9 години
г-н Василев, като цяло сте в грешка с тази статия, и като факти и като изводи. Предполагам не успяхте да намерите в статистиката търсените от вас продажби на EUR срещу BGN, няма и да ги намерите. Не и в размер на 1.5 млрд евро. Причината е, че банките няма нужда да продават EUR, за да избягат от отрицателните лихви.. те могат да поддържат салда в БНБ директно в EUR. А покачването, което сте забелязал има съвсем друг произход - hint вижте перото Задължения към банки в баланса на емисионно и помислете какво се случи миналия месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
nvasilev
преди 9 години
Trrustcrusher, в момента работя по данните за EUR/BGN и USD/BGN на OTC market. Като имам числата за обемите и сключените сделки ще споделя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Pitashtia
преди 9 години
Трябва да излезем от борда веднага, но не можем да си го позволим защото нямаме свестни банкери и политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pitashtia
преди 9 години
Inflation reacts to actual spending, not how much money is floated. Uncle Sam could print a trillion dollar bills, but if that money is immediately stuffed under a mattress it wont move the inflation needle. Inflation has remained extremely tame for a number of reasons. Companies are hoarding cash. Continued globalization means Americans are competing for employment with workers around the world and have had to accept lower or stagnating wages. And of course the price of oil has roughly halved since last Junes peak, counteracting price increases in other sectors like health care and adding to deflationary pressures.http://***.dailycommercial.com/columnists/article_88ade424-9789-50d3-9f08-a68c317dea94.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nvasilev
преди 9 години
Здравей, Trustcrusher. Благодаря за коментара, въпреки че доста малка част от него има някаква стойност. По точка 1: Евро/Лев като всяка друга валута се търгува на FX пазара (http://***.bloomberg.com/quote/EURBGN:CUR/chart). При каквито и да е съмнения за нестабилност на курса там ще бъде първата реакция. И БНБ е отговорна за премахването на тези съмнения. По точка 2: Не става дума за валутно-курсови загуби или печалби, а за P&L от инвестициите на валутните резерви - които са в монетарно злато, депозити в чуждестранна валута и ценни книжа.По точка 3: Ако правилно съм разбрал аргумента, според теб ТБ не биха държали ликвидните си активи (кеш) овърнайт в лева, защото пасивите им с в евро. Ако те вярват в курса на лева спрямо еврото, спокойно биха го направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още