fallback

Норвежкият държавен фонд отчете възвръщаемост от 7,6% през 2014 г.

Акциите на Фонда са донесли 7,9% доходност, облигациите – 6,9%, а инвестициите в имоти - 10,4%

13:02 | 13.03.15 г. 19
Автор - снимка
Редактор

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия е спечелил 544 млрд. крони (67 млрд. долара) миналата година, тъй като стимулите от централните банки по света повишиха акциите и ценните книжа, съобщава Bloomberg.

Government Pension Fund Global е имал възвращаемост от 7,6% през 2014 г., след ръст от 15,6% година по-рано, обяви базираният в Осло фонд в петък. Акциите на Фонда на стойност 890 млрд. долара са донесли 7,9% доходност, а облигациите – 6,9%. Инвестициите в имоти са донесли 10,4% ръст.

Най-големият фонд в света предупреждава, че очаква намаляващата възвращаемост да продължи на фона на рекордно ниските и дори негативни доходности на ключовите пазари на държавни облигации, както и слабият икономически ръст в развитите пазари.

Акциите поскъпват за шеста поредна година в САЩ през 2014 г., след като Федералният резерв на САЩ запази основния лихвен процент близо до нула, а европейските акции бяха подпомогнати от серията мерки на Европейската централна банка в подкрепа на растежа. Световният индекс за акциите на MSCI се повиши с 2,9% през 2014 г.

„2014 г. бе добра година за фонда, с позитивни резултати за всичките му класове активи“, заяви Ингре Слингстад, главният управляващ директор на Norges Bank Investment Management, която управлява Фонда. “Силните пазари на акции през първата половина на годината и спадащата доходност при облигациите (която им вдига цените - бел. ред.) имаха позитивен ефект върху резултатите”.

Фондът се разширява към повече развиващи се и гранични пазари, за да обхване по-голям дял от световния икономически растеж. Слингстад заяви, че изложеността на Фонда към развиващите се пазари се е повишила до 10,6% от 10,3% година по-рано. Инвестициите на Фонда са свързани със 75 страни в края на 2014 г., след като през миналата година бяха добавени Словения, Гана и Мавритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още