IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия изненадващо намали основния лихвен процент

Ходът на централната банка дойде вследствие на обезценяването на кроната и спадащата цена на петрола

15:53 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Норвегия изненадващо намали основния лихвен процент

Норвежката централна банка изненада анализаторите с решението си да намали основния лихвен процент до рекордно ниски нива. От банката заявиха, че основната причина са влошените перспективи пред страната са се влошили, предава WBP Online.

Норвежката централна банка намали лихвите за пръв път от 2 години. Ходът изненада пазарите и свали стойността до рекордно ниски нива.

Изпълнителното бюро на банката реши да смъкне ключовия икономически показател до 1,25% от по-ранната стойност от 1,5%. Очакванията на икономистите бяха нивото да остане без изменение.

Неочакваната промяна в политиката дойде след шестнадесет последователни месеца на поддържане на стабилно ниво на основния лихвен процент.

„Дейността в петролната индустрия отслабва и резкият спад в цените на петрола се очаква да засили тази тенденция. Това ще има ефект на преливане върху цялата икономика и безработицата може да се вдигне в бъдеще“, заяви банката в изявление, публикувано след срещата за паричната политика.

„В същото време кроната се обезцени значително, което помага да се намали ефектът върху норвежката икономика и да се обуздае инфлацията“, допълни банката.

Норвежката валута отбеляза спад до петгодишно дъно спрямо единната европейска валута в четвъртък веднага след изявлението на централната банка. Валутата се търгува при 9,009 за eдно евро.

Скандинавската страна – най-големият износител на петрол в Европа, усърдно се стреми да избегне проблемите, пред които е изправена. Развитието на норвежката икономика се базира на използването на природните ресурси. Съществуват обаче и редица други насрещни ветровe, като например корупцията, забавения икономически растеж и деиндустриализацията.

От 1990 г. насам Норвегия изпраща повечето от петролните си приходи в държавен инвестиционен фонд, който се превърна в най-големия фонд с национално благосъстояние в света, пише руският портал "Вести".

Средствата, чийто размер към юни 2014 г., са 890 млрд. долара, съответстват на приблизително 178 хил. щатски долара за всеки жител на Норвегия. Държавният инвестиционен фонд на Норвегия помага да се избегнат някои от проблемите, които са свързани с "проклятието на ресурсите", като за целта Осло инвестира в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още