fallback

RBS обмисля напускането на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка

Британската банка умува върху продажбата на част от своя бизнес в Румъния, Турция, Полша, Словакия, Чехия и Русия, твърди Ройтерс

20:30 | 16.03.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Royal Bank of Scotland (RBS) проучва варианти за продажбата или дори за прекратяването на корпоративните си и институционални операции в Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (CEEMEA), коментира пред Ройтерс говорителка на банката.

През февруари RBS съобщи, че ще се оттегли от 25 държави по линия на своя мащабен план за драстично свиване на операциите си по инвестиционно банкиране, като същевременно намали присъствието си в Азия и САЩ по линия на бизнеса си с корпоративни и институционални клиенти.

Банката обмисля продажбата или свиването на своите операции в Чехия, Русия, Близкия изток, Африка, Казахстан, Турция и Полша, заявява пред Ройтерс лице, запознато с намеренията. Освен това RBS ще напусне Румъния и Словакия. Говорителката на кредитната институция отказва да коментира посочените страни.

Банката, която е 79% собственост на британското правителство, е под натиск да намали обема на международния си бизнес и да се фокусира върху местния пазар, след като получи 45,5 млрд. лири (67,2 млрд. долара) правителствена помощ по време на финансовата криза.

Кредитната експозиция на RBS към региона на CEEMEA, централна Азия и към институции от ранга на Световната банка през 2013 г. бе 19,1 млрд. лири. Това представлява 3,4% от активите й, носещи кредитен риск, в размер на 573 млрд. лири, гласи годишния финансов отчет на банката. Към края на 2014 г. към петролната и газова индустрия в региона RBS има експозиции за 1,7 млрд. лири.

В Близкия изток и Африка, където банката има офиси в Обединените арабски емирства, Катар и Южна Африка, търси възможности за продажбата на бизнеса си с корпоративен дълг и акции. Ако не бъдат намерени купувачи, RBS ще закрие операциите си там, твърдят източниците на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още