IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата на ЕС иска да контролира фонда за инвестиции на Юнкер

Данъкоплатците в ЕС ще поемат най-тежкия удар в случай на загуби от публични проекти, предупреждава палатата

09:54 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата на ЕС иска да контролира фонда за инвестиции на Юнкер

Европейската Сметна палата иска да упражнява директен контрол върху новия европейски фонд за стратегически инвестиции (т.нар. план „Юнкер“) на стойност 315 млрд. евро, пише онлайн изданието euractiv.com.

Сметната палата на Европейския съюз (ЕС) е публикувала доклад като част от законодателния процес по установяването на фонда, предложен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

В доклада на органа се посочва, че целта на инициативата е да се пренасочат спестяванията и допълнителната ликвидност към инвестиции без да се встъпва в нов нов дълг, така че да бъдат създадени 1-1,3 млн. нови работни места през следващите три години.

Трябва да бъде ясно, че общите разходи за бюджета на ЕС няма да надвишават 16 млрд. евро, пише Сметната палата на ЕС. В доклада се допълва още, че потенциалните задължения към други източници на публични средства ще трябва да бъдат внимателно контролирани и оповестени.

Тези 16 млрд. евро ще дойдат от съществуващите маржове в бюджета на ЕС (2 млрд. евро), Механизма за свързване на Европа (3,3 млрд. евро), програма Хоризонт 2020 (2,7 млрд. евро). Европейската инвестиционна банка може да се ангажира с 5 млрд. евро. Държавите-членки в ЕС могат да допринесат за фонда, като допълнение към сегашните им вноски в бюджета на ЕС, чрез инвестиционна платформа или чрез съфинансиране на специфични проекти, допълват от Сметната палата на ЕС.

Въпреки че правният статут не е уточнен в предложението на ЕК, фондът ще има своя собствена управленска структура, посочва още институцията. Управителният съвет ще определя инвестиционната политика, включително и рисковият профил, а членството в него ще е пропорционално на приноса към фонда, пише в доклада.

Данъкоплатците в ЕС ще поемат най-тежкия удар в случай на загуби от публични проекти, финансирани с пари от фонда, предупреждава още Сметната палата. Затова органът настоява за гаранции, че финансираните проекти ще отговарят на ясни и точни критерии за селекцията им, както и че изпълнението им ще бъде адекватно контролирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още