fallback

Румъния постигна независимост от вноса на природен газ

Вътрешното производство вече е достатъчно да покрие потреблението и от април страната няма да внася суровината

13:21 | 20.03.15 г. 20

През април 2015 година румънските потребители ще използват единствено природен газ, добит на територията на Румъния, съобщава местното издание Economica.net. До този момент се е стигнало след подобряване на енергийната ефективност в страната, коментира председателят на националната служба за енергийно регулиране Никулае Хаврилец.

Неговите очаквания са, че процесът ще продължи и през следващите месеци пазарът ще се захранва изцяло от вътрешното производство. 

Намалението на потреблението обаче е добра новина само наполовина – част от ограниченията са факт заради кризата в енергоемки отрасли като например за производството на торове или стъкло. Така местният добив на газ става достатъчен да покрие потреблението и на бизнеса, и на домакинствата.

В момента годишното потребление в Румъния е между 10 и 11 млрд. куб. метра природен газ. От тях 400 млн. куб. метра идват от внос. За сравнение, през 2007 година потреблението е било 18 млрд. куб. метра, от които вносът е 6 млрд. куб. метра. Годишно за внос на суровината северната ни съседка плащаше между 4 и 5 млрд. долара. Сега вносителите плащат 500 млн. долара годишно за доставките на газ.

Румънското издание посочва, че хиляда куб. метра газ от Русия струват 380 долара. Румънският газ е с цена от около 200 долара за хиляда куб. метра.

Местното производство се извършва основно от две компании – Romgaz и Petrom. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още