IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС се договориха за създаването на Енергийния съюз

По време на Европейския съвет е обърнато внимание на газовите договори, често ползвани като политическо оръжие

10:17 | 20.03.15 г. 3
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

По време на заседанието на Европейския съвет късно снощи лидерите на страните от общността са успели да постигнат сделка за създаването на Енергийния съюз. Това става ясно от изявлението на председателя на Съвета Доналд Туск, публикувано на сайта на институцията.

Сега Европейският съюз ще ускори работата по свързването на националните газови и енергийни мрежи, а целта е да бъде повишена енергийната сигурност в общността и да бъде намалена зависимостта й от външните доставчици.
„ЕС зависи все повече от външни доставчици на газ. Когато газът се внася от различни източници и договорите са гъвкави – нещата са добре“, каза Туск.

Той посочи още, че в момента ситуацията е друга – страните имат двустранни договори с основния доставчик Русия, често срокът им на действие е повече от 20 години.

„Това може да бъде нездравословно – и за сигурността, и за пазара“, коментира още председателят на Съвета и допълни, че газовите договори трябва да имат икономическа основа, а не да се използват за политическо оръжие.

Затова и лидерите на ЕС са решили, че газовите договори – между правителствата и бизнеса,  трябва да бъдат в съзвучие с европейското законодателство, по-прозрачни и не трябва да имат негативно влияние върху европейската енергийна сигурност.

Как точно ще бъде постигнато това, ще стане ясно от разработено от Европейската комисия законодателно предложение.

Туск посочи още, че лидерите на ЕС са решили да развиват „иновативни стратегии“, които ще позволят на ЕС да подобри енергийната ефективност във важни сектори. Фокусът на общността ще бъде и върху развитието на ново поколение възобновяеми източници.

Преди началото на съвета председателят на Европейския парламент Мартин Шулц нарече Енергийния съюз „исторически проект“ и също призова за развитието на енергийната ефективност и за разнообразяване на източниците на енергия за общността.

Той посочи, че създаването на Енергиен съюз ще помогне за създаването на работни места и икономически ръст, а не само да подкрепи усилията на ЕС за опазването на околната среда, допълват от пресцентъра на ЕП.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов посочи, че страната ни ще подкрепи идеята за Енергиен съюз, но само ако тя включва плановете за създаването на газов хъб на територията на България, газовата връзка с Гърция и подкрепа за развитието на местното производство на природен газ в черноморските блокове „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“.

Идеята за създаването на Енергиен съюз в ЕС е именно на сегашния председател на Европейския съвет - Доналд Туск. Целта му беше да бъде създадена институция, която да преговаря с Русия и да купува природен газ, който след това да се разпределя в отделните страни от общността. Плановете бяха, че така ще бъде намалена зависимостта на малките държави от Москва.

Постепенно обаче идеята се разрасна до по-мащабно обединение в областта на енергетиката благодарение на връзки между различните системи на държавите. По тази начин ЕС ще може да отговори със солидарност при проблеми с доставките.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
kane
преди 9 години
така контрола над раята е по-лесен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
kane
преди 9 години
така контрола над раята е по-лесен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
aman_vd
преди 9 години
Още една крачка към Създаването на Европейски Съединени Щати !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още