IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

България ще е сред най-засегнатите от решение на Москва да спре доставките през Украйна, показаха стрес тестовете на ЕК

13:12 | 16.10.14 г. 110
ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

Европейската комисия (ЕК) е готова с последните стрес тестовете на газопреносната мрежа в отделните страни в ЕС, съобщи на специална пресконференция в Брюксел енергийният комисар Гюнтер Йотингер. След проведените проверки вече знаем много повече за ситуацията, обясни още комисарят и допълни, че отговорът на общността на спиране на доставките от Русия ще е солидарността между отделните членове на ЕС.

Той посочи, че са разгледани различни сценарии и най-тежкият от тях е Русия да спре изцяло доставките за Европа през Украйна. Това е малко вероятен вариант, но е разгледан от Комисията, уточни още Йотингер.

Ако бъдат спрени доставките от страна на „Газпром“, Украйна няма да може да изпълни своите задължения като транзитна страна на руския природен газ, посочи комисарят. Има различни варианти за реакция при тази ситуация – максимално увеличение на капацитета на газовата инфраструктура (газови връзки и компресорни станции), преминаване на алтернативни горива като петрол или биомаса, повишаване на енергийната ефективност и т.н.

От анализите на ЕК става ясно, че няколко държави, сред които и България, ще бъдат сред най-пострадалите от решение на Русия да спре доставките през Украйна, защото това е единственото трасе, откъдето получават суровината.

При решение на Москва да спре абсолютно всички доставки на газ за ЕС сериозно засегнати ще бъдат още и Литва, Естония и Финландия. Останалите държави имат възможност да получават суровината от алтернативни доставчици. 

Докладът отбелязва още неизпълнението на намеренията за изграждане на газови връзки между отделните държави, които могат да помогнат в случай на криза. Сред тях са планираните връзки на България с Гърция, Сърбия и Румъния, както и на връзките мажду Румъния и Молдова и между Унгария и Словакия.

Страната ни обаче е посочена и като един от добрите примери за сътрудничество в заключенията от стрес тестовете. България и Гърция са договорили обмен на природен газ и електричество като варианти за стабилизиране на енергийните системи в случай на прекъсване на газовите доставки. Това партньорство обаче трябва да бъде много по-широко, допълват още от ЕК.

Европейският съюз има възможност да покрие едва една четвърт от нуждите си от природен газ – чрез резервите във Великобритания, Германия, Норвегия и Румъния, отбеляза още комисарят при представянето на резултатите от стрес тестовете на газопреносната система.

Йотингер направи и преглед на кризата в отношенията между Русия и Украйна и по отношение на цената на природния газ за Киев. Заради споровете за цената и задълженията на „Нафтогаз Украины“ от юни Украйна не получава газ от „Газпром“.

„Транзитът засега не е засегнат, но зимата е пред нас“, коментира още комисарят.

Газовата група на ЕС внимателно ще следи газовите доставки и през зимния сезон, стана ясно още от думите на Йотингер. Реално ситуацията се следи още от март, допълни той. През следващата седмица ще има нов кръг от преговори между Украйна и Русия, инициирани от ЕС. Разговорите ще бъдат проведени в Брюксел, допълни още Гюнтер Йотингер. Той изрази надеждата, че тристранният диалог ще доведе до решение на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

110
rate up comment 1 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Шуми остави чевената *** да си рие в ***. Хара като него не са жалки те са нарцистични мерзавци !Другарю Мави като искаш нещо за в бъдещето ЖЕРТВАЙ СОБСТВЕНИТЕ си деца семийство и ресурси МРЪСЕН КОМУНИСТ ! Стига си ни пробутвал ПСЕВДО идеалите ви за ЖЕРТВА и ВЯРА в светлото бъдеще ха ха ха ама все забравяш да уточниш че НЕ Е НАШЕТО ха ха ха ...Дааа мили ние сме ДРЕБНИ хорица и ИСКАМЕ да живеем СЕГА и ВЕДНАГА ЗАБЕЛЕЖИ ползвайки плодовете на НАШИЯТ ТРУД а не да даряваме и жертваме себе си и децата си в името на ТВОЙТЕ идеали за бъдещето !!!Ходи в Москва при мужиките, те УМИРАТ за месии и бащици ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Жалък си, наистина..Като няма кво да кажеш почваш да вадиш вода от десет кладенеца и да и да даваш философски оценки на хората :)) Мега жалък и смешен. И не се струва да си губи човек времето с теб. Ако аз съм малък човек... то ти си нищожно човече, което дори не се мъчи да види света през призмата на собствения си интерес и държава... А го гледа през интереса на друга.. И си мисли, че като гледа своя интерес през интереса на големия, че той самия е голям... Тъжно и жалко ми става за теб, наистина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Мило мишуенце, ясен си ми и като човек, и като капиталист - малък! Малкото човече мрази големите неща - те не са му ясни и изпитва неприязън към тях! Слушал съм от по-възрастни каква опозиция е имало на високо ниво от разни изпълзяли от село "държавни ръководители" срещу проекти като АЕЦ Козлодуй, язовир Искър, Кремиковци и пр.Помня обаче много ясно всички дебати и доводите на разни гащници срещу автомагистралите Тракия и Хемус, софийското метро, НДК, бул. Цариградско шосе (тогава Ленин) и разни други. И във вече обелялата ми глава се избистря философският отговор: малкият човечец вижда до пъпа си! България е пълна с малки човечета, които в момента я управляват и виждат бъдещето й до собствения си пъп и обема зад него! Едно време всичко се правеще с поглед някъде през едно поколение и на това ни научиха руснаците - те са големи и виждат по-надалеч... хехе...Хайде сбогом за днес, че заминавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
За това кой кви количества ще купува - аз в *** драги само върша съответната нужда.. Май обаче ти там се храниш и мислиш като ти гледам изразните средства. Цифрите даже съм ги позавишил. Има достатъчно публикации в сериозни издания по темата. А ние като казах има договор за 1 млрд. Гърция при годишно потребление от 4.5 млрд кубика ( нашето е 2.9-3 млрд) едва ли ще купува половината си от тази тръба, при положение, че има няколко алтернативи. Та можеш да ги бориш и тях с 1. На Албания 1 млрд кубика са и много при положение, че към момента ползва 50 млн на година. Така че за Италия остава доста значимо количество което е около и над 10 % от потреблението и към момента. При положение, че и към момента тя го има подсигурено това потребление? Т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
И *** ще стигне до нас, ако ние си свършим работата - т.е си изградим връзката Стара Загора - Гърция. И ще ни гарантира 1/3 от потреблението. Имаш и договор със SOCAR, който даже любимия ти Орех финализира тая год. в Азербайджан. И като ми говориш за това кой кво ще строи - тебе накефи ли те ЮП да обяви търг за строител в БГ между 23.12 и 28.12.2013? кефи ли те този търг да се спечели от фирма, която месеци по рано бе обявила, на сайта си че тя ще го строй. Кефи ли те да не знаеш колко ще прибираш от транзита? Кефи ли те да не знаеш колко ще ти струва газта от тоя газопровод - щото това дето изръси вчера, че си бил знаел че цената щяла да бъде 380$ беше поредната ти тъпотия.. Покажи от тая цена в договор бре ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"А и не е сигурно, че при сегашните условия, от монопола ЮП в сегашния му вид ние ще печелим нещо."Ние нищо няма да спечелим! Ще спечелят твоите деца на зряла възраст и моите внуци! Тези, които строиха стария газопровод нищо не спечелиха! Печелим сега, защото освен газ, прибираме кинти от транзита за Турция и Гърция, при това тъпият Р.Овч. подписа договора с Газпром на принципа "take-or-pay", та ние си взимаме рентата от руснаците без значение дали турците и гърците ползват нещо!!!И строителите на АЕЦ-а нищо не са спечелили - държавата се е изгърбила тогава от разходи! Обаче ако сега го нямаше този АЕЦ, нали се сещаш къде щяхме да сме с цените на тока?Затова и бъдещето на *** е мътно и вероятно ще бъде като на Набуко - днешните капиталета като теб искат всичко и сега! Когато се удари калемът и се види кой и колко трябва да даде и какво ще получи насреща, ще видим какво ще стане! Някой сеща ли се за реализиран от европейски инвеститори крупен трансконтинентален енергиен проект? Аз се сещам за два Набуко и Desertec хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Деби, ти наистина си ***. Къде видя аз да хвърлям *** по каквото и да е бре копрофиле? Къде, с цитат? *** е реален проект. Набий си го в кухата гьотференска кратуна. Вече текът търгове за строителство и доставки. И това,че е по назад от ТАНАП не значи, че няма да стане. Набуко и *** бяха конкуренти за третия етап на Южния коридор и азерите избраха ***. Защо - не толкова важно. И ТАНАП няма никакъв смисъл без *** - и да няма да зависим от кефа на Ердоган или на този след него. Или не повече от колкото зависим сега от кефа на Путин, от който ще продължим да зависим дори и при ЮП. *** е алтернатива на доставките ни от Русия. А е важно да имаме такава алтернатива. не защото е от Русия. а защото до сега и само с ЮП е САМО от нея. И Деби - за 1000 път че барем малоумния ти мозък го възприеме - ДА НА ЮП но по европейските правила! А и като ти каза Дата - ЮП не зависи дори от Русия, а от това дали западните банки ще го финансират. Щото велика Русия няма пари да го направи сама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И какво е ***? Кой ще го строи? За колко? Кога? И какво ни решава *** на нас, ако изобщо стигне до нас? Това, че си разцъкал сайта на *** прави ли картинката по-различна от това, което аз казвам? И пише ли нещо там по-различно от онова, което пишеше във вече изчезналия сайт на Nabucco? И каква е гаранцията, че ако тръгне ТАНАП, ще тръгне и ***?Даже си направил разбивка на количествата по държави как ги получи тези числа? Докато се напъваше в *** ли?Работете си бре, русофобчета! Гонете мечтите си Набуко, Танап, Таскебап, докарвайте от Катар, от Грузия, от Норвегия, от Полша - никой не ви пречи! Но не хвърляйте го^вна по нещо, което е сметнато да тръгне догодина и за него всичко вече е на терен! Нека тук тръгне ЮП, пък какво пречи когато и АКО тръгне нещо друго? Вие нали сте затова да го реализирате! Тогава руснаците ще свалят гащите и всички ще празнувате! Нали? Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Всеки монопол е нещо лошо. А и не е сигурно, че при сегашните условия, от монопола ЮП в сегашния му вид ние ще печелим нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Малеййй... празник на Победата! Торен бръмбар танцува върху трупа на врага! Кокошката, снесла Златно яйце оглася махалата и триумфира с Ария на Възторга!Гоше, напълнил си цяла страница да преписваш от тук и там и по малко фекалии за вкус ... хаха! И какво толкова различно от мен си казал? Че Транс Анадолския и Транс Адриатичесия са различни проекти, с различни собственици, с различни цели и различно бъдеще? Това ли? Или че ТАНАП ще доставя газ на България, както твърдите с другия мозък Бегеманчето по-напред и затова се избъзиках, като го разделих на ТАН и ***? Какво доказа с тази джвръкня че ТАНАП е алтернатива на Южен поток, че ТАНАП ще задоволи потребностите на България, че ТАНАП не е собственост на Турция и няма да зависи от кефа на Ердоган или някой още по-див от него? Че Турция и Азербайджан са по-надеждни партньори от руснаците? Защото за сега само за ТАНАП има яснота и подписани договори за строеж. А чий ще е газът на границата на Турция с ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още