IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

България ще е сред най-засегнатите от решение на Москва да спре доставките през Украйна, показаха стрес тестовете на ЕК

13:12 | 16.10.14 г. 110
ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

Европейската комисия (ЕК) е готова с последните стрес тестовете на газопреносната мрежа в отделните страни в ЕС, съобщи на специална пресконференция в Брюксел енергийният комисар Гюнтер Йотингер. След проведените проверки вече знаем много повече за ситуацията, обясни още комисарят и допълни, че отговорът на общността на спиране на доставките от Русия ще е солидарността между отделните членове на ЕС.

Той посочи, че са разгледани различни сценарии и най-тежкият от тях е Русия да спре изцяло доставките за Европа през Украйна. Това е малко вероятен вариант, но е разгледан от Комисията, уточни още Йотингер.

Ако бъдат спрени доставките от страна на „Газпром“, Украйна няма да може да изпълни своите задължения като транзитна страна на руския природен газ, посочи комисарят. Има различни варианти за реакция при тази ситуация – максимално увеличение на капацитета на газовата инфраструктура (газови връзки и компресорни станции), преминаване на алтернативни горива като петрол или биомаса, повишаване на енергийната ефективност и т.н.

От анализите на ЕК става ясно, че няколко държави, сред които и България, ще бъдат сред най-пострадалите от решение на Русия да спре доставките през Украйна, защото това е единственото трасе, откъдето получават суровината.

При решение на Москва да спре абсолютно всички доставки на газ за ЕС сериозно засегнати ще бъдат още и Литва, Естония и Финландия. Останалите държави имат възможност да получават суровината от алтернативни доставчици. 

Докладът отбелязва още неизпълнението на намеренията за изграждане на газови връзки между отделните държави, които могат да помогнат в случай на криза. Сред тях са планираните връзки на България с Гърция, Сърбия и Румъния, както и на връзките мажду Румъния и Молдова и между Унгария и Словакия.

Страната ни обаче е посочена и като един от добрите примери за сътрудничество в заключенията от стрес тестовете. България и Гърция са договорили обмен на природен газ и електричество като варианти за стабилизиране на енергийните системи в случай на прекъсване на газовите доставки. Това партньорство обаче трябва да бъде много по-широко, допълват още от ЕК.

Европейският съюз има възможност да покрие едва една четвърт от нуждите си от природен газ – чрез резервите във Великобритания, Германия, Норвегия и Румъния, отбеляза още комисарят при представянето на резултатите от стрес тестовете на газопреносната система.

Йотингер направи и преглед на кризата в отношенията между Русия и Украйна и по отношение на цената на природния газ за Киев. Заради споровете за цената и задълженията на „Нафтогаз Украины“ от юни Украйна не получава газ от „Газпром“.

„Транзитът засега не е засегнат, но зимата е пред нас“, коментира още комисарят.

Газовата група на ЕС внимателно ще следи газовите доставки и през зимния сезон, стана ясно още от думите на Йотингер. Реално ситуацията се следи още от март, допълни той. През следващата седмица ще има нов кръг от преговори между Украйна и Русия, инициирани от ЕС. Разговорите ще бъдат проведени в Брюксел, допълни още Гюнтер Йотингер. Той изрази надеждата, че тристранният диалог ще доведе до решение на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

100
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ама ти що смяташ, че монопол, ако ние печелим от него е нещо лошо????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Щото така се избягва създаването на монопол. Представи си, че намерим ние газ в Черно море. И искаме да го транспортираме из страната или дай боже да изнасяме. По сегашния договор няма да можем за ползваме инфраструктурата на ЮП, а ще тр да правим нова. А ако има достъп на трети страни, срещу наем пак ще можем да я ползваме. Под трета страна не се има предвид държава, а страна т.е компания извън тези опериращи ЮП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Що трябва да се гарантира достъпа на трета страна не разбрах :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Аз съм го писал Владо - ЗА, но ако е според правилата на ЕС. Т.е - ако е направен прозрачно, ако се гарантира достъп на трета страна ( ако се появи такава и срещу заплащане разбира се), и ако имаме контрол върху определянето на транзитните такси. Но съм и за изграждане на връзката ни с ***, както и за терминал за LNG на Бяло море. *** не е фантазия, както се опитва да го представи Тодор, а реален договорен проект на масата. Трябвят ни политици, който да форсират работата по него. Още повече, че става приорететен за ЕС. Но никой няма ни чака и да дойде за ни свърши работата вместо нас. Виж LNG терминала е фантазия, но ако се въползваме от сегашната геополит. обстанова можем да го направим реалност и него. LNG пазара е спотов предимно и дългосрочно цените там ще падат яко. Още повече като тръгне тръбата между Русия и Китай. Да не забравяме, че трябва даже сме длъжни да проучим, и какво имаме ние в Черно море. Ей за всичко това съм аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Хубаво де, до какъв извод стигаме-за или против ЮП? Кое е по-добре за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
и последно малка корекция на *** грешка, която съм допуснал неволно в бързината.. ТАНАП почва от Турско - Грузинската граница.. Не от Турско - Азерска, както съм написал в предишен пост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
А забравих да спомена - капацитета първоначалния на ТАНАП е 16 млрд м3. От които 6 млрд остават в Турция останлите 10 са за ***. Като естествено в бъдеще и той ще се дублира за да се дублира и ***. Като идеята на SGP e да закара азерсия газ ( а по късно и Туркменистански, а защо не и Ирански в даден момент) до Италия и от там до Западна Европа за да имат те още една алтернатива. Обема може и да изглежда малък но спрямо потреблението на страните по него не е зле. Ние вече имаме договор със SOCAR за 1 млрр куб/ год от 2018та мисля. Остават 9 (от първонач. 10). Гърция да купи най много 2 щото потреблението и едва ли е повече от двойно по голямо от нашето, а има и др опции. Остават 7. Албания също едва ли ще взема повече от 1. За Италия остават 6 . Италия има достатъчно източници и този обем и е предостъпен за резерв. Италия и сега (без ***) би имала проблеми само при едновременно спиране на доставките от Либия и Русия. Така че тези 6 млрд ще са основно за резерв и/или транзит на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
...и..http://***.investor.bg/evropa/334/a/podpisaha-sporazumenieto-za-realizaciiata-na-tanap-181905/ , Азербайджан има малко над 50% и малко под 20 % са в миноритарни акционери. Та драги.. Ердоган държи за своя сметка и полза.. май само дъртия ти гьотференски ***!!! - http://***.tap-ag.com/the-pipeline/the-big-picture/southern-gas-corridor В *** Основен акционер е отнво SOCAR + EON, Total, BP, Statoil (тя в момента продава дела си на Petronas) и др.. Ta първоначалния капацитет на само на *** е 10м3, Като е разчетена и връзката за България. А на по късен етап за планира да се вдигне двойно до 20м3....с възможност за реверсия по целия газопровод.. така, че при нарушени доставки всички по веригата да могат да получават газ от Италия. Тъй като се планира ***. чрез Италианската газопреносна мрежа да получи достъп до Австрийския газов хъб..справка пак: http://***.tap-ag.com/the-pipeline/the-big-picture/southern-gas-corridorТа тъй дядка.. скрий се някъде засрамен.. поне за ден.. че бая простотия изръси днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Мави, Деби ( от *** - от днес ти го назначавам за второ име) такива простотии си нацвъкал драги, че не е истина просто. И като отваряш дума за ТАНАП ще ти покажа колко жалък и смешен *** си. Та ТАНАП драги е Trans Anatolian Pipeline - TANAP) и е втората средна част от Южния Газов Коридор (SGC) и започва от границата на Азербайджан с Турция и свършва на Гръцко Турската Граница. Първата част от SGC e Южно кавказкия газопровод (South Caucasus Pipeline) - SCPX, проект м/у Азербайджан и Грузия. Трета част е *** ( Transadriatic pipeline - TAP) проек м/у Гърция, Албания и Италия. Ако разглеждаме само проекта ТАНАП драги.. то той е първоначално е собственост на Азербайджан (80 %) чрез SOCAR и на Турция (20 %) чрез BOTAS - държавна газова компания и TPAO - петролната им компания. Малко след началото на проекта SOCAR продава 10 % на BOTAS и 12 % на BP и още малко % на други компании. Та към момента драги от ТАНАП Турция има 30 %. http://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Anatolian_gas_pipeline..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
и едно уточнение-емоционално се изхвърлих, че щяла да е в пъти по-евтина доставката. Щеше да е просто по-евтина и гарантирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още