IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

България ще е сред най-засегнатите от решение на Москва да спре доставките през Украйна, показаха стрес тестовете на ЕК

13:12 | 16.10.14 г. 110
ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

Европейската комисия (ЕК) е готова с последните стрес тестовете на газопреносната мрежа в отделните страни в ЕС, съобщи на специална пресконференция в Брюксел енергийният комисар Гюнтер Йотингер. След проведените проверки вече знаем много повече за ситуацията, обясни още комисарят и допълни, че отговорът на общността на спиране на доставките от Русия ще е солидарността между отделните членове на ЕС.

Той посочи, че са разгледани различни сценарии и най-тежкият от тях е Русия да спре изцяло доставките за Европа през Украйна. Това е малко вероятен вариант, но е разгледан от Комисията, уточни още Йотингер.

Ако бъдат спрени доставките от страна на „Газпром“, Украйна няма да може да изпълни своите задължения като транзитна страна на руския природен газ, посочи комисарят. Има различни варианти за реакция при тази ситуация – максимално увеличение на капацитета на газовата инфраструктура (газови връзки и компресорни станции), преминаване на алтернативни горива като петрол или биомаса, повишаване на енергийната ефективност и т.н.

От анализите на ЕК става ясно, че няколко държави, сред които и България, ще бъдат сред най-пострадалите от решение на Русия да спре доставките през Украйна, защото това е единственото трасе, откъдето получават суровината.

При решение на Москва да спре абсолютно всички доставки на газ за ЕС сериозно засегнати ще бъдат още и Литва, Естония и Финландия. Останалите държави имат възможност да получават суровината от алтернативни доставчици. 

Докладът отбелязва още неизпълнението на намеренията за изграждане на газови връзки между отделните държави, които могат да помогнат в случай на криза. Сред тях са планираните връзки на България с Гърция, Сърбия и Румъния, както и на връзките мажду Румъния и Молдова и между Унгария и Словакия.

Страната ни обаче е посочена и като един от добрите примери за сътрудничество в заключенията от стрес тестовете. България и Гърция са договорили обмен на природен газ и електричество като варианти за стабилизиране на енергийните системи в случай на прекъсване на газовите доставки. Това партньорство обаче трябва да бъде много по-широко, допълват още от ЕК.

Европейският съюз има възможност да покрие едва една четвърт от нуждите си от природен газ – чрез резервите във Великобритания, Германия, Норвегия и Румъния, отбеляза още комисарят при представянето на резултатите от стрес тестовете на газопреносната система.

Йотингер направи и преглед на кризата в отношенията между Русия и Украйна и по отношение на цената на природния газ за Киев. Заради споровете за цената и задълженията на „Нафтогаз Украины“ от юни Украйна не получава газ от „Газпром“.

„Транзитът засега не е засегнат, но зимата е пред нас“, коментира още комисарят.

Газовата група на ЕС внимателно ще следи газовите доставки и през зимния сезон, стана ясно още от думите на Йотингер. Реално ситуацията се следи още от март, допълни той. През следващата седмица ще има нов кръг от преговори между Украйна и Русия, инициирани от ЕС. Разговорите ще бъдат проведени в Брюксел, допълни още Гюнтер Йотингер. Той изрази надеждата, че тристранният диалог ще доведе до решение на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

90
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
малко дълго се получи, но предполагам разбираш що смятам, че целта не е България да е добре, а руснаците да го лапат топъл и влажен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Едно нещо ще ти кажа-липсата на образование е прецакала много глави тук. Под образование съвсем нямам предвид тапия-сигурен съм, че повечето тук имат хартишката, ама покритието клони към 0. Е оня ден Даката Поклонника на Сатаната е типичен пример. Той не знае А и Б, но иначе упорито си бърбори. Страхо момчето е проруски настроен Бойковист. И обожава Бацката, но не харесва президента. Е не е ли сляп??? Или пък БеГеманчето-човека до преди малко обяснява, как 2016 ще лапнем газта от ТАНАП, пък то било чак евентуално през 2020 и то ако има газ за нас. И даже пита за отговорни кой забавя газовата връзка между БГ и Гърция. Аз пък питам що се спря Бургас-Александруполис(помните ли го тоя проект?), щото ако сега го имахме нямаше да водим тия дискусии и щеше да е в пъти-по-евтина доставката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Почти никой не написа нищо под статията, където Бацката се обясняваше, че "не знаел с кой разговаря"...а бе тоя *** до оня ден се водеше "неформален лидер" пък до по оня беше проста мутра. Къде са принципните хора от миналата година, дето тук си чешеха езиците за морал и дрън-дрън? Гледам днес потестърите искали да се проверява нивото на достъп на Пеевски-не, че съм против, ама на никой ли не му мирише на ПР??? Що не настояваха да проверят като какъв на Бацката му беше отредена охрана от НСО, докато беше в опозиция? Или що не настояват да се види от къде има над милион за бронирана кола? Или пък от къде на къде гаджето на дъщеря му взе поръчка като подизпълнител на метрото?Та ти ме питаш що си мисля, че хората са слепи(сорка ама и ти си човек, надявам се)...ми няма причина...просто така си мисля. Тия постове да не се тълкуват като мърморене-просто едната шайка управлява по-добре общественото мнение от другата шайка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
съседните нам държави да правят ядрени реактори(включително руски) е, щото знаят, че ние няма да се хвърлим да ги правим. Основната причина? Обществените нагласи и антируското говорене. Що никой не продума против Уестингхаус??? Имаше някакви рехави опити, но нищо сериозно. Защо нямаше протести? Защо тук не ставаха такива бунтове против Уестингхаус, каквито ставаха против Белене? Защо в медиите нямаше такава критична кампания както срещу Белене? Сега е същото! Оня *** Алекси Алексов се скъса да обяснява как Украйна ще загуби 2 млрд на година от транзит, ако стане ЮП и НИТО ЕДИН ЖУРНАЛИСТ не го контрира-добре де, значи ние ще вземем част от тия пари. НИТО ЕДИН(станах малко като Данчо Сатаната, за което се извинявам). Що никой не задава правилните въпроси? Ето ти трето нещо-всеки пищи против БСП и ДПС и то основно срещу ДПС(макар, че БСП го отнася повече, като последствия), но никой не написа 5 коментара под статията, че ДПС ще подкрепи безрезервно правителство на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
щото, честно-така ми изглежда по принцип, като чета коментарите. За 2/3 от хората тук целта не е България да е добре, важното е да са "десни"(те не са десни, но то и левите не са леви, важното е десните да се наричат десни) на власт и русия да умира. Няма значение българското общество, няма значение държавата. Да давам ли пример-аз преди само четях(и то с години) и само си цвъках + и -. Почнах да пиша, когато тук се скъсваха да хвалят Дянков и да се мъчат да го оправдават, че видиш ли, не бил той виновен. Трябва да си сляп или да живееш много далеч, за да го мислиш. В същата ситуация сме сега-тука масово(е гледай БеГемана) са против ЮП(ако отчитам + и -, които се пишат), пък аз не разбирам защо трябва да сме против. Същото е и с Белене-другите държави строят руски реактори, но ние сме против Белене заради принципна позиция да сме анти Русия. Цената, на която беше подписано Белене беше, по спомен 6 млрд. Сега е над 10. Ми ще изчакаме накрая ще го направим над 15. Една от причините съсед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
А защо си мислиш, че моята цел е да прецаквам руснака? И защо мислиш, че моята цел е по различна от твоята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Явно се изразявам неясно-в същност даже вдигането на таксите не ми е цел. Цел ми е по-евтина газ и по-добра икономика на България. Но понеже си мислех, че целта е да прецакаме руснака, то просто нахвърлях идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Виж, не искам да споря и да се карам и с теб, наистина. Но по сега действащото споразумение няма как едностранно да вдигнем таксите. Приеми го. И на мен ми се иска да можем.. но не можем.. И не почвай и ти като Тодор 'умното" да ми слагаш думи в устата. Никога не съм казвал да не правим ЮП, да го направим така, че да е изгоден за нас.И пак продължение на твоята хипотеза - да кажем вдигнем ние едностранно транзита... как мислиш сърби. хървати, унгарци австриици и италианци.. дали ще ни се кефят много като де факто им увеличим цените?? Стига моля те..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
освен това-това не би ми било крайната цел. Но ти нахвърлях идеи на прима виста какви лостове можеш да ползваш. Това е много по интелигентен начин да го набуташ на руснаците, от колкото просто да не направиш ЮП с което го набутваш най-вече на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
за втори път-ти се бъзикаш нали? в близките 15 год единствените две нации, които има шанс да проведът военни действия в бг са хамериканците и турците. АКо щеш да обесиш всеки един руснак по дърветата:)А логиката за транзита е следната-да стигне до другите държави потребители:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още