IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

България ще е сред най-засегнатите от решение на Москва да спре доставките през Украйна, показаха стрес тестовете на ЕК

13:12 | 16.10.14 г. 110
ЕС ще отговори със солидарност при спиране на доставките на газ от Русия

Европейската комисия (ЕК) е готова с последните стрес тестовете на газопреносната мрежа в отделните страни в ЕС, съобщи на специална пресконференция в Брюксел енергийният комисар Гюнтер Йотингер. След проведените проверки вече знаем много повече за ситуацията, обясни още комисарят и допълни, че отговорът на общността на спиране на доставките от Русия ще е солидарността между отделните членове на ЕС.

Той посочи, че са разгледани различни сценарии и най-тежкият от тях е Русия да спре изцяло доставките за Европа през Украйна. Това е малко вероятен вариант, но е разгледан от Комисията, уточни още Йотингер.

Ако бъдат спрени доставките от страна на „Газпром“, Украйна няма да може да изпълни своите задължения като транзитна страна на руския природен газ, посочи комисарят. Има различни варианти за реакция при тази ситуация – максимално увеличение на капацитета на газовата инфраструктура (газови връзки и компресорни станции), преминаване на алтернативни горива като петрол или биомаса, повишаване на енергийната ефективност и т.н.

От анализите на ЕК става ясно, че няколко държави, сред които и България, ще бъдат сред най-пострадалите от решение на Русия да спре доставките през Украйна, защото това е единственото трасе, откъдето получават суровината.

При решение на Москва да спре абсолютно всички доставки на газ за ЕС сериозно засегнати ще бъдат още и Литва, Естония и Финландия. Останалите държави имат възможност да получават суровината от алтернативни доставчици. 

Докладът отбелязва още неизпълнението на намеренията за изграждане на газови връзки между отделните държави, които могат да помогнат в случай на криза. Сред тях са планираните връзки на България с Гърция, Сърбия и Румъния, както и на връзките мажду Румъния и Молдова и между Унгария и Словакия.

Страната ни обаче е посочена и като един от добрите примери за сътрудничество в заключенията от стрес тестовете. България и Гърция са договорили обмен на природен газ и електричество като варианти за стабилизиране на енергийните системи в случай на прекъсване на газовите доставки. Това партньорство обаче трябва да бъде много по-широко, допълват още от ЕК.

Европейският съюз има възможност да покрие едва една четвърт от нуждите си от природен газ – чрез резервите във Великобритания, Германия, Норвегия и Румъния, отбеляза още комисарят при представянето на резултатите от стрес тестовете на газопреносната система.

Йотингер направи и преглед на кризата в отношенията между Русия и Украйна и по отношение на цената на природния газ за Киев. Заради споровете за цената и задълженията на „Нафтогаз Украины“ от юни Украйна не получава газ от „Газпром“.

„Транзитът засега не е засегнат, но зимата е пред нас“, коментира още комисарят.

Газовата група на ЕС внимателно ще следи газовите доставки и през зимния сезон, стана ясно още от думите на Йотингер. Реално ситуацията се следи още от март, допълни той. През следващата седмица ще има нов кръг от преговори между Украйна и Русия, инициирани от ЕС. Разговорите ще бъдат проведени в Брюксел, допълни още Гюнтер Йотингер. Той изрази надеждата, че тристранният диалог ще доведе до решение на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

70
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Глупи, къде са ти алтернативите? Много смело му викаш ТАНАП! Нека да е ясно, че това са два отделни проекта - ТАН(Транс Анадол), в който чичко ти Ердоган държи тръбата за своя сметка и на своя полза, а ТвАП (Транс Адриатик Пайплайн(о) е това, което ще си правят разни стърготини от Набуко за газа, който ще им отпуска Ердоган. Туй полуженийту! LNG може, ама друг път! Направи си справка кое как става там! Както е видно, алтернатива връз алтернатива! Само забрави да ме забиеш с Хан Кубрат, Аспарух или кой там прави газове в Черно море!И за да не ми квакаш пак и да се излагаш - да, разбрах те още преди за алтернативите, но нещо ти не вдяваш! Алтернатива е когато нещо е на масата! Когато някой вече заварява тръби и набутва кинти за трасето на газопровод, да го изгониш, заради легенди в бъдеще време е дебилизъм! Работи си по мечтите - кой ти пречи? Само не прецаквай нещо реално и не пречи на тези, които го правят! Газпром не може да ти пречи да внасяш газ от други места, ако имаш от къде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
аз, не че нещо ама се зачетох нета и не знам каква 2016та те гониhttp://***.al-monitor.com/pulse/originals/2014/05/turkey-azerbaijan-pipeline-russia-alternative.htmlама те тука пише 2018та и то ако няма забавяне. Я си представи 1-2 год забавяне(съвсем възможно при това) тук става 2020г. Сега сме 2014та. Ти пак ми говори за ТАНАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
и ей, мишоци-като ми цвъкате минуси давайте си аргументите, щото иначе просто ставате смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1635588според тая статия ние купуваме газта на $404(аз, както казах не знам на колко го взимаме, но трябва да правиш разлика между цена на която взимаме и цена до краен потребител), което е било по-добре от гърците. Германците взимат на 330, но те са си построили сами газопровода(нещо, което ние не можем да си позволим). Та...на гърците след намалението им идва на нашата цена. Смяташ ли, че гърците не могат да се пазарят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
ще ти го извъртя по друг начин-ако ЮП стане единствената точка, по която Сърбия внася газ у тях(ех, мечти, но то във времето не се знае), какво правим???? Кажи ми Сърбия колко близък приятел ще бъде на България:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
говоря при готов ЮП...Късогледи сте и ви дреме точно както вика Мави-не е важно на вас да ви е добре, а на гадните руснаци да им е зле. На мен не ми пука нито за руснаците, нито за американците, нито за турци, чехи, сърби и т.н. Дреме ми за българите-супер е за БГ да отреже посредниците и самата тя да стане такъв. Ако ще ЕС да се гърчи и да вика "Ама вие що така". А ако продължават тия игри със спиранките на фондовете викам и ние да почнем да се зъбим-както Унгария, както Гърция. Щото ако ние дръпнем 45 милиарда тук ще стане сигурно земен рай, ама ще ни овикат от ЕС, обаче за гърците няма проблеми. Мислете с главите си, не с емоциите си. оставяйте България като приоритет номер едно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
до тук мантри чета от теб или имаме различно разбиране що е мантра. Сега няма ТАНАП, а ти се напъваш да плюеш по руснаците, все едно си в гимназията. Ако вярно искаш да ги удариш, така че да ги заболи това е възможно най-неправилният начин. И при всеки случай трябва да бъде под форма изключително и приоритетно добра за България. Под добра не разбирам-да прави кеф на русофобите, а да бъде икономически добре за България. Номера от типа на-"Ако се осъществи ЮП Украйна ще загуби 2 милиарда на година"(Алекси Алексиев на поне пет места)-няма да минат, щото дреме ми на мен за Украйна-ни съм бил там, ни познавам някой от там. Мен ми дреме за България. Ако може България половината от тия пари да *** на година-майната им на Украйна и на всички украинци. В момента сме в прекрасна позиция да успеем да прилапаме някой лев от скарването между Украйна и Русия. А после като мине потока от тук, ти ми кажи-ако тогава България реши да вдига транзитните такси едностранно какво може да направи Русия???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
над 60% от вноса им. Провери си данните, щото аз проверявах до преди малко моите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Син поток от Русия, затова и писах че Гърция руски газ купува освен през нас и през Турция. Но като цяло Руския газ( независимо от къде) и е около и под 50 % от потреблението им. А за цената - не знам сега на колко точно го къпува Булгаргаз от Русия - но аз за фирмата го купувам от ЧТК за близо 900 лв с ДДС/ 1000 м3 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Тодоре, гьотферене *** - ти си топ манипулатор и тотален лъжец!!! Отново игнорирараш неудобните ти въпроси и факти. За да имаш алтернатива било то и след 5-10 години като казаваш ти.. тя нама да падне от небето бе *** съсухрен. По твоята *** логика - 5-10-15 гидини ние не трябва да правим нищо друго освен да се мазним на руснаците и да си траем за всичко за да не ни резне Путин така ли ? Това ли ти е отговорната позиция към България бе! Нали за да имаме аптернатива дори и след 20 г. то това тр почне да се подготя от сега. Или викаш щом няма да е сега.. да си седим и да си бареме топките.Ти само от един доставчик ли си купуваш велпапето за кашоните бе? От 1 ли завиш на 100 %.? И за това, че руснаците не ни деряли - *** *** го кажи това на Агрополихим бре. Или викаш и те са тапаци като мен и затова инвестират сума ти лев в инсталация за био газ? За да правят сечено на *** и да се набутват. ***. Газ от Русия - ДА, в условия на конкуренция!! Южен поток да,но съобразен с ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още